10 tajomstiev o najznámejšej obchodnej ceste v histórii ľudstva

3072

Hodvábna cesta. Viac ako 10 000 kilometrov dlhá obchodná cesta rozprestierajúca sa od Stredozemného mora po Indiu na juhu a Čínu na východe. Oficiálne vznikla v treťom storočí a cesta spájala východ a západ. Napriek tomu, že počas histórie existovalo množstvo iných obchodných ciest, Hodvábna cesta mala najväčší vplyv. Neustály pohyb tovaru, skúseností a vynálezov zabezpečil rozvoj ľudstva po mnoho rokov.

Prehistorické civilizácie

1 14
Photo credit: arxaiologia.gr

Počas vykopáviek pri rieke Heihe v roku 2010 objavili vedci medené predmety a náradie na tavenie kovov. Na základe týchto vykopáviek sa domnievajú, že práve tu sa nachádzalo v minulosti antické hutnícke stredisko. Objavené predmety sú najstaršie, aké kedy boli objavené. Obchod medzi východom a západom tak existoval oveľa skôr ako dynastia Han, ktorá oficiálne otvorila Hodvábnu cestu.

Pôvod jidiša

2 15
Photo credit: Wikimedia

Jidiš je 1 000 rokov starý židovský jazyk. Pôvodne sa historici domnievali, že išlo o nemecký dialekt.  Najnovšie výskumy  Univerzity v Sheffielde potvrdzujú úplne iný pôvod jidiša. Jeho korene pravdepodobne siahajú do Perzskej ríše a židovského národa žijúceho pri Hodvábnej ceste.

Cesta chorôb

3 14
Photo credit: Wikimedia

Dlhé roky sme boli presvedčení, že morovú epidémiu v Európe zapríčinili blchy na potkanoch. Podľa najnovších výskumov sú pravými vynníkmi pieskomily.  Tím vedcov na Univerzite v Osle analyzovali vývoj a priebeh morovej epidémie a prišli na to, že existuje súvislosť medzi jej vypuknutím a vplyvom klimatických zmien na hlodavce v Ázii.  Už oteplenie o 1°C viedlo k zdvojnásobeniu chorobnosti ázijských hlodavcov.

Najvýznamnejším prenášačom choroby boli ale pravdepodobne ťavy. Práve na ich srsť sa chytali blchy z už chorých hlodavcov. Moru tak nič nebránilo sa rozširovať.

Zabudnuté obchodné odvetvie

4 15
Photo credit: Xinhua

V roku 2005 objavili tibetskí mnísi 1 800 rokov starú hrobku. Na ich prekvapenie v nej našli okrem čínskeho hodvábu, keramiky, bronzových nádob a masky z čistého zlata aj tibetský čaj. Dovtedy najznámejší objav existencie tohto čaju siahal do siedmeho storočia. Čaj z hrobky, ktorú objavili mnísi bol o 400 až 500 rokov starší. Rovnaký čaj sa našiel aj v hrobkách čínskej dynastie Han. Vedci sa domnievajú, že oba čaje pochádzjú z Yunnanu v južnej Číne. Hodvábna cesta tak okrem doteraz známych produktov zabezpečovala aj obchod s čajom.

Sogdianské listy

5 15
Photo credit: idp.bl.uk

Britský archeológ Aurel Stein v roku 1907 objavil päť záhadných listov v ruinách výhliadkovej veže v meste Dunhuang. Listy sú najstaršou písomnosťou sogdianskej civilizácie (antická indoeurópska civilizácia). Sogdiani medzi 6. storočím pred n. l. a 10. storočím n.l. kontrolovali obchod v úrodnej oblasti strednej Ázie. Listy potvrdzujú vplyv Sogdianov na obchod po Hodvábnej ceste.

Pohrebný odev z konope

6 15
Photo credit: Hongen Jiang

Okrem najrôznejších tovarov sa na Hodvábnej ceste obchodovalo aj s marihuanou. Potvrdzuje to objav z roku 2016. V hrobke starej viac ako 2 400 rokov sa našiel pohrebný plášť z konope.  Pravdepodobne ide príslušníka Subeixiov.

Terracotta Army’s Greek Influence

7 15
Photo credit: Wikimedia

Podľa najnovšej teórie má známa Terakotova armáda pôvod v gréckej kultúre. Pred jej postavením neexistovala v Číne tradícia stavania sôch životnej veľkosti. Práve obchod po Hodvábnej ceste mohol sprostredkovať takúto kultúrnu výmenu.

Jaskyne Kizil

8 15
Photo credit: Wikimedia

Ďalším faktom, ktorý potvrdzuje, že Hodvábna cesta prispela aj k rozširovaniu náboženstiev sú jaskyne Kizil. Tieto budhistické jaskyne sa nachádzajú v oblasti, kde prevláda moslimské náboženstvo. Koplex jaskýň bol vybudovaný medzi tretím a ôsmym storočím. Objavených bolo 236 jaskýň, ktoré sú vytesané do dva kilometre dlhého útesu. Svojím vzhľadom sa veľmi líšia. Niektoré sú úplne jednoduché a iné zase bohato zdobené.

Cintorín v oáze

9 14
Photo credit: Chinese Cultural Relics

V roku 2007 objavili archeológovia záhadný cintorín, ktorý sa nachádzal pozdĺž Hodvábnej cesty. Jeho vek je viac ako 1 700 rokov. Leží v blízkosti mesta Kucha v severozápadnej Číne. Na stenách hrobiek sa našli rytiny mystických strážcov: azúrového draka na východe, bieleho tigra na západe, čiernu korytnačku na severe a rumelkového vtáka na juhu.

Južná hodvábna cesta

10 15

Rok 2009 opäť prepísal poznatky o Hodvábnej ceste. Seizmická aktivita odhalila v Nepále hrobky vytesané do skaly. Historici ich datujú do roku 400 až 650. V jednej zo šácht sa našla rakva dopelého človeka s bohatozdobenou pohrebnou maskou. Najväčší záujem historikov vzbudzovali látky, ktoré sa našli v hroboch. Išlo o hodvábne látky a špecifické textílie dovezené z Číny a Indie. Na základe tohto objavu sa sieť obchodných ciest posunula oveľa južnejšie, než dovtedy vedci predpokladali.

zdroj

 

 

 

 

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre