Vráskavec obrovský je bezkonkurenčne najväčším živočíchom, aký kedy na našej planéte žil. Nepredbehli ho ani dinosaury. Najväčšie z nich, sauropody, ktoré od špičky nosa po koniec chvosta merali približne od 25 do 40 metrov, vážili len niečo cez 90 ton. V porovnaní s týmito prehistorickými gigantmi má vráskavec na dĺžku síce iba okolo 30 metrov, ale na váhe má viac ako 180 ton. A to už je nejaká váha. Za svoju veľkosť vďačia veľryby vode, ktorá oslabuje vplyv gravitácie.

pixabay.com

Srdce ako auto?

Jazyk bielej veľryby váži asi toľko ako africký slon, približne 2,7 tony a srdce má golfového vozíka. Niektorí vedci sa domnievajú, že srdce najväčších veľrýb dosahuje veľkosť až menšieho osobného auta. Tento predpoklad nedokážeme verifikovať, zatiaľ najväčšia uhynutá veľryba, ktorá sa dostala do rúk vedcom mala srdce o veľkosti autíčka na golf.

pixabay.com

500 kilogramov potravy na jeden hlt

Hladný ako vlk? Skôr ako veľryba. Biele veľryby majú poriadny apetít. Na jedno otvorenie úst dokážu skonzumovať až 500 kilogramov planktónu a svoj denný príjem doplnia o pol milióna kalórii. V ústach dokážu udržať neuveriteľných 90 ton vody a potravy. Vodú, ktorú nasaje spolu s potravou následne vyvrhne cez zatvorené ústá.

Veľryby sa zaujímajú iba o veľké hejná planktónu a rýb, pretože pri nasávaní potravy spomaľujú a môžu až úplne zastaviť, čo ich vyčerpáva z energie. A tak ňou nemrhajú na malé hejná, z ktorých by nemali adekvátny prospech.

pixabay.com

Šesťmesačná hladovka

Čo sa týka pravidelnosti stravovania, tak veľryby sú zástancami čiastočného hladovania. Síce nie úplne dobrovoľne, ale patrí k ich životu. Najviac planktónu sa nachádza v okolí Antarktického oceána, smerom k rovníku množstvo potravy pre veľryby klesá. A preto v čase hodovania sa snažia skonzumovať maximálne množstvo potravy. Po hodovaní sa presúvajú kvôli páreniu do teplejších subtropických vôd. Počas migrovania trpia nedostatkom potravy a niekedy sú až šesť mesiacov bez jedla.

pixabay.com

Najväčšie bábätká na svete

Mláďatá vráskavca obrovského sú najväčšími na svete. Už pri narodení vážia 2,5 tony a merajú niečo cez 7 metrov. Každú hodinu priberú  3,5 kilogramu a denne narastú o takmer štyri centimetre. samice privádzajú na svet mláďatá približne každé dva až tri roky. Gravidita trvá 12 mesiacov. Mláďatá od narodenia pijú materské mlieko a denne ho skonzumujú až 500 litrov.

Malý ale šikovný

V porovnaní s veľkosťou celého tela majú vráskavce veľmi malý mozog. Váži iba sedem kilogramov, čo je iba 0,007 percenta telesnej hmotnosti. Tento pomer je v porovnaní s človekom alebo inými zvieratami veľmi malý. Napriek tomu sa vedci domnievajú, že veľryby sú oveľa inteligentnejšie ako sa domnievame.

Pre primáty je hlavným zmyslom vnímania zrak a na komunikáciu využívajú sluch. Veľryby na všetko využívajú len svoj sluch. Dokážu na základe zvuku posielať obrazové správy a rovnako ich prijímajú. Nepredstavujte si niečo ako MMS, ide skôr o obraz na spôsob ultrazvuku. Takto navyše pravdepodobne dokážu vidieť aj schopnosti a zdravie iných jedincov podobne ako nás vyšetrujú lekári na röntgene alebo ultrazvuku.  V skutočnosti si veľryby dokážu vymeniť medzi sebou len na základe sluchu 20x viac informácii ako my na základe sluchu a zraku dokopy.

zdroj

 

 

     

Zanechať komentár

Možnosť pridať prvý komentár

Upozorniť
avatar
wpDiscuz