fotografia
Autor fotografie: Kirstin Langenberger

Táto smutná fotografia pochádza od fotografa menom Kirstin Langenberger. Vyfotil ju vo Svalbarde a následne ju vyvesil na Facebook.
Langenberger ďalej konštatuje, že aj keď miestni vedci tvrdia, že je miestna medvedia populácia stabilná, často vída chudé či priamo hladujúce samičky

 
„Miestny ľadovec sa rok čo rok zmenšuje o stovky metrov. Ľad sa stráca rekordnou rýchlosťou. Áno, videl som medvede, ktoré boli v úplne bezchybnej kondícii, ale videl som aj medvede, ktoré boli buď na pokraji smrti, či jasne trpeli hladom. Medvede hliadkujú okolo pobreží a hľadajú jedlo. Jedia vtáčie vajcia, morské riasy, či sa snažia loviť miestnej jelene. Pokiaľ tu vidím vcelku vypaseného medveďa, jedná sa väčšinou o samca, ktorý celý rok žije na ľade.Na druhú stranu samice, ktoré na ľadovej pokrývke nemôžu prežiť, sú väčšinou chudé či priamo podvyživené. Vďaka tomu, že ľadová pokrývka každoročne ustupuje sa často nedokážu uživiť. „

 

 

Polárne medvede sa v súčasnej dobe nachádzajú medzi ohrozenými druhmi. Podľa IUCN  sa ich populácia mala v posledných rokoch znížiť až o 30%. Hlavným dôvodom môže byť strata prirodzeného prostredia vďaka topeniu ľadovcov.

 
Celkovo však medvede nečaká ktovieako skvelá budúcnosť. IUCN konštatuje, že: „Klimatická zmena má neblahé účinky na životné prostredie polárnych medveďov. Podľa našich predpovedí môžeme počas ďalších 50-100 rokov očakávať drastické zníženie objemu ľadovej pokrývky.“

 

zdroj

 

     

ZANECHAŤ ODPOVEĎ