Neuveriteľná dedina bez dverí a zámkov

1438

Predstavte si, že bývate v dome, ktorý nemá dvere. Obchody sa nikdy nezamykajú. A napriek tomu sa cítite bezpečne. Takto vyzerá život v malej dedinke Shani Shingnapur v Indii. Obyvatelia veria, že nepotrebujú zabezpečiť ochranu svojich domovov alebo obchodov, pretože ich dedinu ochraňuje boh Saturnu Shani.

bbc.com, Swati Jain
bbc.com, Swati Jain

Legenda stará viac ako 300 rokov hovorí, že po dlhom období dažďa a záplav sa na brehu rieky Panasnala objavila veľká čierna skala. Keď sa obyvatelia palicou dotkli skaly, začala z nej vytekať krv. V tú noc sa všetkým obyvateľom dediny zjavil v sne boh Shani. Skala predstavovala samotného boha, ktorý sa v takejto podobe rozhodol prísť na zem. Boh mal jedinú podmienku. Bude strážiť obyvateľov, ale skalu nesmie nič zakrývať, aby mal dobrý výhľad na celú dedinu. Napokon Shani požehnal vodcu a sľúbil, že bude navždy chrániť dedinu.

bbc.com, Swati Jain
bbc.com, Swati Jain

Obyvatelia dodržali sľub, ktorý dali bohovi Shani. Skalu presunuli do stredu dediny a umiestnili ju na piedestál bez strechy. Odstránili všetky dvere a zámky, pretože verili, že na ich bezpečnosť už bude dohliadať Shani.

bbc.com, Swati Jain
bbc.com, Swati Jain

Táto tradícia pretrvala v dedine celé generácie. Príležitostne môžete nájsť drevenú závoru vo dverách, ale tá slúži na ochranu pred túlavými psami. Obyvatelia nechávajú svoje cennosti a peniaze nechránené. Jediné dvere predstavujú závesy na verejných toaletách. Predsa len niekde človek potrebuje súkromie.

Všetky novovznikajúce budovy musia túto tradíciu rešpektovať. Policajná stanica nemá dvere a banka, má sklenené dvere, aby boh videl dovnútra.

bbc.com, Swati Jain
bbc.com, Swati Jain

A čo sa stane zlodejovi? Obyvatelia veria, že každého, kto by chcel niekoho okradnúť, boh potrestá slepotou. Nečestní ľudia budú potrestaní nešťastím na sedem a pol roka.

zdroj

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre