Viac ako 1400 zabitých delfínov na Faerských ostrovoch rozpútalo hnev voči starej tradícii

1281

Už po stáročia dlhá tradícia zabíjania delfínov na Faerských ostrovoch rozpútala hnev medzi miestnymi obyvateľmi a enviromentálnymi aktivistami. Počas tohto víkendu bolo zabitých viac ako 1400 delfínov, čo značí rekordný počet

Každoročná udalosť je na Faerských ostrovoch označovaná ako grind alebo grindadráp. Ostrovania naženú morské cicavce do plytkej vody, kde ich postupne zabíjajú.

Zdroj: Getty Images

Najčastejšie loveným cicavcom sú veľryby. Faerská vláda tvrdí, že každoročne sa uloví v priemere 600 veľrýb. Nedeľný útok však tento priemer značne presiahol. Zástancovia tvrdia, že lov veľrýb je trvalo udržateľný spôsob získavania potravy z prírody a dôležitá súčasť ich kultúrnej identity. Aktivisti za práva zvierat nesúhlasia s týmto lovom, považujú ho za krutý a nepotrebný. 

Zdroj: Getty Images

Bjarni Mikkelsen, morský biológ z Faerských ostrovov, uviedol, že len veľmi zriedka trvá lov veľrýb a delfínov viac ako 10 minút. Víkendové zabíjanie delfínov však podľa neho trvalo skoro hodinu, čo viedlo k znepokojujúcim záberom na pobreží

Keďže nedeľný lov prekročil hranice a počet zabitých morských cicavcov bol príliš vysoký, aktivisti majú jedinečnú príležitosť zakročiť voči tejto tradícii. Čo myslíte, podarí sa im to?

ZDROJ1 ZDROJ2

Lucia Gajdošová
Ahojte :) Volám sa Lucia a aktuálne pracujem v marketingovej agentúre. Som milovníčkou kníh, kávy, cestovania a spoznávania nových miest. Popri práci sa venujem aj foteniu a sociálnym sieťam.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre