Zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #1537 – nedávna štúdia zistila, že veľkosť výhry v lotérii následne zvyšuje počet pôžičiek a bankrotov medzi susedmi výhercu a v jaskyni Chauvet vo Francúzsku našli odtlačky krokov dieťaťa a vlka

5440

V dnešných zaujímavostiach ku káve si prečítate o nedávnej štúdii, ktorá zistila, že veľkosť výhry v lotérii následne zvyšuje počet pôžičiek a bankrotov medzi susedmi výhercu a dozviete sa aj to, že v jaskyni Chauvet vo Francúzsku našli odtlačky krokov dieťaťa a vlka.

Druhá svetová vojna bola krutá a vojaci si museli robiť čaj pod holým nebom s pomocou horákov. Postupom času sa ale zistilo, že britské posádky tankov pravidelne opúšťali bezpečnosť svojich tankov, aby si pripravili čaj. V súlade s tým boli povojnové britské tanky vybavené vnútornými zariadeniami na prípravu čaju, ktoré posádke tankov umožnia bezpečne variť čaj.

Kengury rodia svoje mláďatá už po jednom mesiaci gravidity. Preto sú mláďatá na začiatku malé len ako fazuľa a vážia približne 2 gramy. Po narodení sa však vyšplhajú do matkinho vaku, kde sa prisajú na bradavku a vyvíjajú sa v ňom asi 4 mesiace. Keď sú dostatočne veľké, tak v priebehu 8 mesiacov postupne začínajú opúšťať vak aby sa osamostatnili.

Štúdia z roku 2018 zistila, že ľudia, ktorých susedia vyhrajú vysokú čiastku v lotérii častejšie podstupujú finančné riziká, ktoré končia bankrotom. Výskumníci z University of Alberta v Kanade a Georgetown University v USA zistili, že susedia výhercov lotérie majú vyššiu pravdepodobnosť bankrotu v dôsledku zvýšenej finančnej spotreby, podstupovania finančného rizika a požičiavania si peňazí.

Hoaciny, ktoré žijú výlučne v amazonských pralesoch, sú jediné vtáky, ktoré sa narodia s dvoma pazúrmi na oboch krídlach podobne, ako mali lietajúce dinosaury. Tieto vtáky sú veľké približne 60 centimetrov vďaka dlhému chvostu a chocholu na hlave. Hoaciny hniezdia na nižších konároch stromov, prevažne nad riekou.

V októbri 1942 sa táborom č. 30 v Bowmanville prehnalo trojdňové povstanie. Nemeckí zajatci sa odmietli podriadiť príkazom, vzali všetko, čo mali po ruke a vyvolali vzburu. Kanaďania sa nenechali zahanbiť a vyzbrojili sa tiež len provizórnymi zbraňami – metlami a sklenenými fľašami. Súboj nebol jednoduchý, no po troch dňoch sa im podarilo dostať situáciu pod kontrolu.

Jaskyňa Chauvet vo Francúzsku je známa ako jedno z najstarších jaskýň s maľbami na svete. Približne pred 32 000 rokmi tu bolo vytvorených viac ako 400 obrázkov zvierat. Existuje aj ďalší objav, ktorý uchvátil hlavne psích nadšencov. V zadnej časti jaskyne je vidieť kroky malého dieťaťa kráčajúceho po boku vlka. Odtlačky po trase 45,72 metra vznikli v mäkkej hline, časom stvrdli a zostali neporušené približne 26 000 rokov.

V roku 2016 objavili výskumníci v jednej z jaskýň na Sibíri prastarú ihlu na šitie. Ihla má 7 centimetrov a bola vyrobená pred približne 50 000 rokmi z kosti (zatiaľ neidentifikovaného) vtáka. Ihla má na vrchu otvor na niť a je aj dnes v stave, kedy by sa dala použiť.

Málo? Tak hor sa na predošlú časť!

Zdroj: 1234567 

Alexandra Rakučiaková
Ahojte, volajú ma Alex. Som vášnivá knihomolka, no baví ma aj varenie, krížovky, kvízové súťaže, spoločenské hry a zo všetkého najviac zbožňujem hokej. Vyštudovala som síce právo, no veľkú lásku som našla práve v žurnalistike. Prajem pohodové čítanie :-)
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre