Amsterdam už nezvláda nápory turistov a orgány mesta sa tak rozhodli konať

698

Amsterdam, známy svojou toleranciou, prechádza radikálnou zmenou postoja, pokiaľ ide o milióny turistov, ktorí tam každý rok zamieria. Ich počet je obrovský a miestni to už považujú za neúnosnú situáciu.

Zdá sa, že tolerancia dosiahla svoje hranice v holandskom hlavnom meste, ktoré teraz aktívne nabáda návštevníkov, aby si vyberali iné miesta pre svoju dovolenku. Miestni frustrovaní obyvatelia sa sťažujú na to, že návštevníci mesta doslova upchávajú cyklistické chodníky, ktoré využívajú ako svoje „ihrisko“. „Tlak je veľmi vysoký,“ povedala Ellen van Loon, mestská architektka. „Nechceme sa zmeniť na Benátky. Problém, ktorému v súčasnosti čelíme je, že Amsterdam turisti milujú a prichádza ich tu neúnosné množstvo,“ dodala.

amsterdam fotografia
Foto od vanjus

Kým Ellen Van Loon na jednej strane uznáva pozitívne aspekty cestovného ruchu, vďaka ktorému zarobí Holandsko okolo 91,5 miliárd dolárov ročne, no na strane druhej je to podľa nej veľká hrozba. Rovnako, ako mnohí miestni obyvatelia, aj ona sa obáva, že stúpajúci počet návštevníkov čoskoro zničí dušu tohto energického kozmopolitného mesta. Amsterdam je už na zozname miest, kde vládne „overtourismus“ – tento fenomén súvisí najmä s rastom lacnejších leteniek. Mesto už má toho dosť a rozhodlo sa konať. Len v roku 2018 ho navštívilo 18 miliónov turistov a predpokladá sa, že v roku 2030 to bude až 42 miliónov.

Došlo to až do takého štádia, že holandskí odborníci na turizmus sa rozhodli vydať správu, ktorá má za cieľ prestať propagovať krajinu ako turistickú destináciu. Dokument načrtáva budúcu stratégiu krajiny a zameriava sa aj na rozmiestňovanie turistov po celom Holandsku. Minulý rok napr. odstránili nápis „I amsterdam“ spred Rijksmuseum, pretože lákal davy ľudí. Množstvo turistov negatívne ovplyvňuje aj miestny klenot – tulipány. „Kvety skutočne patria do našej kultúry, nášho dedičstva,“ hovorí Florian Seyd, kvetinár a spoluzakladateľ spoločnosti Wunderkammer. Turisti radi navštevujú tulipánové polia a pre selfie sú schopní urobiť čokoľvek, ničia ich.

amsterdam fotografia
Foto od djedj

Prijalo sa však viacero opatrení aj v prípade jednej známej časti mesta. Začiatkom tohto roku mestská vláda oznámila, že ukončí prehliadky okresu Red Light District v centre Amsterdamu. Kým amsterdamská popularita je spôsobená mnohými faktormi, jedným z hlavných dôvodov, prečo turisti do mesta smerujú je nepochybne sloboda a liberalizmu. Láka to najmä tých, ktorí si radi doprajú marihuanu či sú inej orientácie. Holandsko bolo totiž prvou krajinou na svete, ktorá v roku 2001 legalizovala manželstvá rovnakého pohlavia.

Hoci Amsterdam dnes oslavujú turisti pre jeho slobodu, nie vždy to bolo miesto tolerancie. Možno trochu ironicky, no jedno z najuznávanejších miest v meste slúži ako smutná pripomienka niečoho krutého. Dom Anny Frankovej, jedinečné svedectvo o živote nemeckej dievčiny pod nacistickou okupáciou, je po Van Goghovom múzeu a Rijksmuseum tretím najobľúbenejším. Anna zomrela v koncentračnom tábore v roku 1945, keď mala iba 15 rokov.

amsterdam fotografia
Foto od kirkandmimi

Podobne, ako mnohí iní miestni obyvatelia, aj architekt Van Loon sa obáva, že Amsterdam je nebezpečne blízko k strate svojho jedinečného pôvabu.

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre