Robíte to tiež? Toto je 9 bežných zvykov pri varení i pečení, o ktorých ste zrejme nevedeli, že môžu byť nebezpečné

44348

Nielen v čase Vianoc a sviatkov je potrebné dbať o správne postupy v kuchyni či varení. Niektoré zvyky ohľadom varenia potravín máme naučené z domu ale môžu byť v skutočnosti škodlivé.

Ak varíte doma, robíte dobre. Domáce varenie jedla má totiž veľa výhod. Aj samotný výskum naznačuje, že častejšia konzumácia svojpomocne pripravených jedál vám pomôže dodať všetky potrebné živiny. Je však skutočne dôležité dodržiavať určité pravidlá, aby ste zaistili bezpečnosť jedla. Nie je totiž možné rozpoznať nebezpečné baktérie podľa vzhľadu alebo chuti potravín. Aj malé množstvo takýchto baktérií však môže viesť k vážnym problémom. Tieto rady vám pomôžu variť bezpečne a chutné jedlo.

Rozmrazovanie mäsa

meat, frozen, freeze
Autor tejto fotografie je kropekk_pl

Mäso by ste mali rozmrazovať len v chladničke alebo v mikrovlnnej rúre, a to preto, že izbová teplota je pre neho nebezpečná najmä kvôli baktériám. Tie totiž majú takúto teplotu rady a môžu sa pri nej veľmi rýchlo na mäse rozšíriť.

Umývanie surového mäsa

Autor tejto fotografie je JaBB

 

Máme predstavu, že keď niečo umyjeme, tak to tým aj vyčistíme – v prípade mäsa to však nie je pravda. Umývanie surovej hydiny, hovädzieho, bravčového, jahňacieho alebo teľacieho mäsa pred varením sa odborníkmi neodporúča. Dôvodom podľa nich je to, že baktérie z mäsa sa môžu ľahko rozšíriť do iných výrobkov či riadu.

Ochutnávanie jedla či nie je pokazené

woman holding cake looking up
Autor tejto fotografie je Icons8 Team

Nieje možné rozpoznať nebezpečné baktérie podľa vzhľadu alebo chuti potravín. Aj malé množstvo takýchto baktérií môže viesť k otrave. Aby ste tomu zabránili, vyhoďte akékoľvek potraviny či jedlo, ak máte pochybnosti o ich čerstvosti, teda o tom, či nie sú pokazené.

Ochutnávanie surového cesta

Surové vajcia by sa jesť nemali, a to kvôli tomu, že vám hrozí salmonela. Taktiež sa neodporúča jesť cesto, ktoré ešte nie je upečené. Múka totiž môže prenášať E. coli, čo vám môže spôsobiť rôzne infekcie.

Marinovanie mäsa a rýb

Autor tejto fotografie je artizone

Často sa to robí najmä pri grilovačkách, na čom nie je nič zlé. Avšak, myslíte pritom aj na to, že by ste takéto marinované mäso nemali nechávať vonku, ale umiestniť ho do chladničky až do doby, kým ho nedáte rovno na gril.

Nedovarenie mäsa a rýb

woman in yellow and pink floral shit holding a fresh fish
Autor tejto fotografie je CDC

Dbajte na to, aby ste pri varení vždy uvarili mäso či ryby tak, ako sa má. Znamená, aby ste zabezpečili ich dostatočne dlhé varenie a potraviny nejedli surové. Je to najlepší spôsob ako zabezpečiť, aby všetky baktérie zmizli.

Neumývanie si rúk v kuchyni

a person holding their hands under a stream of water
Autor tejto fotografie je Nathan Dumlao

Na umývanie rúk myslíte často, a to aj pred varením. Baktérie skrátka rady prežívajú na našich rukách, preto musíte zabezpečiť, aby ste ich nepreniesli do jedla. Umyte si ich aj potom, ako dovaríte.

Pozor na kurčatá napustené vodou alebo soľankou

raw chicken meat on brown wooden chopping board
Autor tejto fotografie je JK Sloan

Mnoho výrobcov hydiny do svojho mäsa vstrekuje soľanku alebo vodu, aby sa zvýšila hmotnosť ich výrobkov. V prvom rade takéto výrobky nie sú také bezpečné, preto si pri nákupe kurčaťa na to dávajte pozor. 

Vystavenie medu vysokým teplotám

person putting honey on tea
Autor tejto fotografie je Angello Pro

Podľa výskumu môže vystavenie medu vysokým teplotám viesť k zníženiu jeho kvality a k zvýšeniu niektorých karcinogénnych látok. Preto je údajne lepšie nepridávať med napríklad do horúceho čaju alebo do horúcich jedál.

 

 

Zdroj

Foto: Brightside.com

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre