Archeológovia našli 3000-ročný oktagonálny meč z doby bronzovej a je tak dobre zachovaný, že sa stále leskne

9187

Archeológovia v Nemecku objavili meč v pohrebisku troch osôb z konca 14. storočia pred Kristom. 

zdroj: Bronzezeitliches Schwert aus Nördlingen; Archäologie-Büro Dr. Woidich

Archeológovia v Nemecku objavili meč v pohrebisku z doby bronzovej a zbraň je v takom dobrom stave, že sa stále leskne. Meč starý 3000 rokov, objavený v meste Nördlingen v Bavorsku, sa našiel v pohrebisku muža, ženy a dieťaťa. Zdá sa, že trojica bola pochovaná v rýchlom slede za sebou, ale nie je jasné, či sú navzájom príbuzní, podľa zverejneného vyhlásenia Bavorského štátneho úradu pre ochranu pamiatok, 14.júna.

Meč je tak dobre zachovalý, „takmer stále svieti“, podľa preloženého výroku. Zbraň má zdobenú osemhrannú rukoväť vyrobenú z bronzu, ktorá má teraz zelenkastý nádych, keďže bronz obsahuje meď, kov, ktorý pri vystavení vzduchu a vode oxiduje.

Čo je to oktagonálny meč?

Oktagonálny meč je zbraň s čepeľou a rukoväťou vyhotovenou v oktagonálnom tvare. Tento meč má osem strán, čo mu dáva charakteristický geometrický tvar. Rukoväť je často zdobená a môže byť vyrobená z bronzu, dreva alebo iných materiálov. Čepeľ meča je dlhá a široká, s ostrým rezacím hranolom. Oktagonálny meč bol vyrobený so zreteľom na technickú zručnosť a mohol slúžiť ako bojová zbraň alebo mať aj rituálny či symbolický význam.

zdroj: Schwert Griff; Archäologie-Büro Dr. Woidich

Archeológovia datovali meč do konca 14. storočia pred Kristom. Nálezy mečov z tejto doby a regiónu sú zriedkavé, pretože mnoho hrobov strednej doby bronzovej bolo v priebehu tisícročí vyplienených. Len zruční kováči dokázali vyrobiť osemhranné meče. Rukoväť, ktorá má dva nity, bola odliata cez čepeľ v technike známej ako prekrytie. Čepeľ však nemá žiadne viditeľné stopy po reze ani známky opotrebovania, čo naznačuje, že mala podľa vyhlásenia slávnostný alebo symbolický účel. Napriek tomu mohol meč bez problémov slúžiť ako aktívna zbraň, keďže ťažisko na prednej časti čepele naznačuje, že mohol účinne sekať protivníkov.

Výskumníci vedia o dvoch výrobných oblastiach pre osemhranné meče v Nemecku. Jeden región, miestny, bol v južnom Nemecku, zatiaľ čo druhý pochádzal zo severného Nemecka a Dánska, uvádza sa vo vyhlásení. Nie je známe, kde bol odliaty novo nájdený meč. „Meč a hrob musia byť ešte preskúmané, aby naši archeológovia mohli tento nález presnejšie klasifikovať,“ uviedol vo vyhlásení Mathias Pfeil, vedúci bavorského štátneho úradu pre ochranu pamiatok, ktorý sa podieľa na konzervácii meča. „Ale už teraz sa dá povedať: stav je výnimočný! Takýto nález je veľmi vzácny!“

zdroj: Schwert am Fundort; Archäologie-Büro Dr. Woidich

Náleziska oktagonálnych mečov sú známe z rôznych častí sveta, a to nielen z Nemecka. Oktagonálne meče boli používané v rôznych obdobiach dejín a v rôznych kultúrach. Niektoré známe náleziská oktagonálnych mečov sú napríklad:

1. Nálezisko Vráble-Baňa na Slovensku: Toto nálezisko v Južnom Slovensku odhalilo hrob z doby bronzovej, v ktorom bola nájdená oktagonálna rukoväť meča.
2. Nálezisko Knovíz v Českej republike: Tu boli objavené oktagonálne meče datované taktiež do doby bronzovej, ktoré svedčia o existencii takýchto zbraní v stredoeurópskom regióne.
3. Nálezisko Arslantepe v Turecku: Toto staroveké nálezisko odhalilo hrob s bohatým pohrebiskom, v ktorom bol objavený oktagonálny meč s nádhernou zdobenou rukoväťou.
4. Nálezisko Grevensvænge v Dánsku: V tomto dánskom nálezisku boli nájdené oktagonálne meče, ktoré pochádzajú tiež z obdobia bronzovej doby.

zdroj

Juliána Mochnaľová
Vášnivý cestovateľ, milovník dobrého jedla a človek, ktorý každý deň žije naplno. Prinesiem vám množstvo zaujímavých informácií, rád, takisto zábavy a odreagovania. "Stay tuned" :-)
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre