Toto sa môže stať s vašim telom ak pijete príliš veľa vody – 5 nepríjemných dôsledkov

2276

Voda je základ všetkého života. Dôležitosť pitného režimu je na mieste. Avšak oveľa menej ako o dostatočnom pitnom režime sa hovorí o tom ak človek pije až príliš veľa vody. Mení sa v tomto aj vedecký konsenzus. Zatiaľ čo v minulosti odborníci radili piť aj vtedy ak človek nie je smädný, dnes sa prikláňajú skôr k názoru, že až smäd je skutočným indikátorom aby ste doplnili tekutiny. A čo sa môže stať ak pijete až prílíš veľa vody?

Nadmerná hydratácia

šport a voda
Foto: Canva

Nadmerná hydratácia alebo hyponatrémia sa vyskytuje, keď množstvo sodíka v tele klesá pod určitú hranicu. To sa stáva, keď sa v tele hromadí  veľa vody a vzniká nedostatok sodíka v krvnom obehu. Toto môže viesť k príznakom ako nevoľnosť, bolesti hlavy a dokonca aj ku kóme. Zdroj: Mayo Clinic.

 

Zriedenie elektrolytov v tele človeka

Pitie vody
Foto: Canva

Príliš veľa vody môže zriediť hladiny elektrolytov v tele, vrátane sodíka, draslíka a horčíka. Tieto elektrolyty sú dôležité pre správne fungovanie nervového a svalového systému. Zníženie hladín elektrolytov v tele môže viesť k problémom s koordináciou, svalovými kŕčmi a dokonca k srdcovým arytmiám. Zdroj: Harvard Health Publishing.

Tráviace ťažkosti

Foto: Canva

Pitie veľkého množstva vody naraz môže spôsobiť tráviace ťažkosti, ako napríklad nadúvanie, hnačku a nevoľnosť. Príliš veľké množstvo tekutiny môže narušiť rovnováhu tráviaceho traktu a spôsobiť nafukovanie. Zdroj: Healthline.

Zvýšené močenie

mierálna voda
Foto: Canva

Keď pijete veľa vody, vaše telo bude produkovať viac moču na vylúčenie prebytočnej tekutiny. Toto môže viesť k častejšiemu chodeniu na toaletu a preruešniu spánku. Zdroj: Medical News Today.

Zvýšené riziko zdravotných problémov

Foto: Canva

Veľa vody môže viesť k zvýšenému riziku rôznych zdravotných problémov, vrátane edému pľúc, zápalu pľúc a srdcových problémov. Tieto problémy sú však zriedkavé a vyskytujú sa len v extrémnych prípadoch nadmerného pitia vody. Zdroj: Healthline.

Koľko vody vypiť denne?

 

Všeobecne sa odporúča, aby dospelí vypili minimálne 2 litre vody denne. Ideálne u mužov 3,7 litrov a u žien 2,7l .Toto množstvo vody by malo byť rozdelené počas dňa na viacero malých dávok a zahŕňať nielen pitnú vodu, ale aj tekutiny z jedla napríklad ovocie a iné nápoje, ako sú čaje, káva a ovocné džúsy.

 

Zdroje: Healthline,

Zaujimavý Svet
Zaujímavý Svet - každý deň pre vás hľadáme zaujímavý obsah z rôznych oblastí od vedy 21. storočia po históriu. Zaujímame sa aj o zdravie a domácnosť. Pri našich článkoch používame overené zdroje a pri zdravotníckych témach dávame dôraz na vedecké štúdie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre