Zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #1536 – v Ghane je dovezené oblečenie z druhej ruky známe ako „obroni wawu“, čo znamená oblečenie mŕtveho bieleho muža a psychopati sú menej náchylní na nákazlivé zívanie, kvôli nedostatku empatie

13692

Počuli ste o tom, že v Ghane je dovezené oblečenie z druhej ruky známe ako „obroni wawu“, čo znamená oblečenie mŕtveho bieleho muža? Vedeli ste, že psychopati sú menej náchylní na nákazlivé zívanie, kvôli nedostatku empatie? Aj o tom si prečítate v dnešných zaujímavostiach ku káve.

Obchodná spoločnosť Hewitt and Tuttle, ktorá sídlila v Clevelande, 26. septembra 1855 zamestnala dospievajúceho Johna D. Rockefellera ako pomocného účtovníka. Odvtedy slávny ropný magnát každoročne oslavoval tento deň, aby si pripomenul svoj vstup do sveta biznisu. Tento deň dokonca považoval za dôležitejší, než jeho narodeniny.

Chrysler Turbine Car bol jedinečný model osobného automobilu, ktorého prúdový motor dokázala poháňať akákoľvek horľavá kvapalina od parfumov až po alkohol, či arašidový olej. Tento model vyrobila v roku 1963 spoločnosť Chrysler a označila ho ako limitovanú edíciu v počte 50 vyrobených kusov. Toto auto si obľúbil aj mexický prezident Adolfo López Mateos, ktorý tankoval do jeho nádrže whiskey.

Vedci z Baylor University v Texase sa v roku 2015 pustili do skúmania štruktúr osobností a psychopatických čŕt u 135 študentov. Rovnako na rôznych osobnostných štruktúrach skúmali, ktoré druhy osobností sú menej, alebo nie sú vôbec náchylné na nákazlivé zívanie. Počas výskumu ta zistili, že čím vyššie skóre na škále psychopatie študenti dosiahli, tým menej sa nakazili zívaním.

Archeologické výskumy odhalili, že pred 7000 rokmi existovala vo východnej Európe takzvaná tripolská kultúra. Tripolské osady sa našli najmä na území Moldavska, Ukrajiny a Rumunska. Archeológovia naznačili, že ich populácia presahovala milión ľudí. Čo je však zaujímavé, už v tých časoch používali rôzne technológie. Vyrábali farebnú, zdobenú keramiku, vynašli stavebnú techniku, ktorá im umožňovala postaviť budovy s rozlohou až 700m2 a nájdené predmety naznačujú, že tripolská civilizácia uctievala bohyne.

Keď sa blížil koniec natáčania prvej časti príbehu o Harrym Potterovi – Kameň mudrcov, hlavný hrdina Daniel Radcliffe (ktorý stvárnil hlavnú postavu – Harryho Pottera) prišiel o hlasivky. Filmári však nenechali nič na náhodu a na posledné nakrútené scény bol naverbovaný hlasovo podobný detský herec Joe Sowerbutts, aby v postprodukcii nadaboval potrebné texty.

Výkonné zadné končatiny pomáhajú kengurám skákať do veľkých vzdialeností s neuveriteľnou účinnosťou. V skutočnosti sú kengury jediné veľké zvieratá, ktoré sa pohybujú skákaním. Najväčšie kengury dokážu prekonať 8 metrov (25 stôp) jedným skokom. Na prekonanie rovnakej vzdialenosti by ste museli urobiť asi 15 krokov.

Málo? Tak hor sa na predošlú časť!

Zdroj: 1234567 

Alexandra Rakučiaková
Ahojte, volajú ma Alex. Som vášnivá knihomolka, no baví ma aj varenie, krížovky, kvízové súťaže, spoločenské hry a zo všetkého najviac zbožňujem hokej. Vyštudovala som síce právo, no veľkú lásku som našla práve v žurnalistike. Prajem pohodové čítanie :-)
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre