10 vecí, ktorým sa úspešní ľudia vyhýbajú, ale vy ich robíte

6362

Úspech vnímame každý inak. Pre niekoho je to najvyššie možné vzdelanie, práca vo vysokom manažmente alebo veľa peňazí na účte. Bez ohľadu na to, v čom sú úspešní jedinci úspešní, existuje schéma správania a zvykov, ktoré majú títo ľudia spoločné. Takmer všetci z nás túžia byť úspešní v rôznych aspektoch našich životov a často sledujeme napríklad rôznych miliardárov, čítame ich knihy a chceme sa od nich učiť. Väčšinou sa ale sústreďujeme na to, čo robiť, aby sme boli úspešní. My vám prinášame článok o tom, čo títo ľudia nerobia. Je to na ceste k úspechu rovnako dôležité.

Nikdy nezačínajú deň bez toho, aby bol naplánovaný

Zdroj: canva

Mať plán a vedieť sa podľa neho zariadiť, je pre úspech mimoriadne dôležité. Bez plánovania sa ľahko môžete zatúlať vo svojich povinnostiach a v rýchlosti tejto doby a finálne zistite, že ste počas dňa nestihli takmer nič. Nie sme však naivní. Potrebujete byť aj flexibilní. Život prináša každý deň nové výzvy a preto pravdepodobne nie vždy stihnete svoj denný plán stopercentne naplniť. Ak však naozaj chcete byť úspešní, bez plánu to nepôjde.

Nenechajú sa rozptyľovať

Pokiaľ váš telefón non-stop pípa a vy ho zakaždým zoberiete do rúk, máte problém so sústredením. A takto by to teda nešlo. Nesmiete nechať okolitý svet, aby vás rozptyľoval, keď potrebujete pracovať a sústrediť sa. Takže kým sa pustíte do svojich veľkých plánov, ako uskutočniť svoje sny a byť úspešní, skúste popracovať na svojom sústredení. Bez sústredenia odvediete iba polovičnú prácu a cesta k úspechu bude o to dlhšia.

Neplytvajú svojim časom a energiou

Zdroj: canva

Možno vám to niekedy príde, že nečítate o ľudských bytostiach, keď sa povie, že neplytvajú svojim časom a energiou. Ich nastavenie je však presné. Nebudú sa zapodievať zbytočnosťami, ktoré im zožerú veľmi veľké množstvo času. Tak isto nebudú plytvať energiou na veci, o ktorých si myslia, že nemajú zmysel. Majú to hlave dokonale usporiadané a vedia, čo chcú a ako to dosiahnu. Napríklad, ak idú stavať nový dom, nebudú sa trápiť s návrhmi, keď vedia, že sú v tom totálne nemožní. Aj takto si efektívne ušetria kopec času a energie.

Nečakajú na príležitosti

Viete, čo je spoločným znakom neúspešných ľudí? Stále na niečo čakajú. Čakajú, kým bude vhodnejší čas, čakajú kým sa nejaká situácia ukľudní alebo čakajú na príležitosť. Príležitosti však nerastú na stromoch. Nedá sa na nich pripraviť, nedajú sa urýchliť. Keď už vám nejaká do života vstúpi, chopte sa jej. Ešte lepšie je však, keď si ju vytvoríte sami. Tak to robia úspešní ľudia. A preto nikdy na nikoho nečakajú a sú úspešní.

Nie sú paralyzovaní zlyhaniami a negatívnymi myšlienkami

Zdroj: canva

Keď sa necháte zložiť každým malým zlyhaním alebo chybičkou, nikdy to ďaleko nedotiahnete. Chyby sa robia na to, aby ste sa z nich poučili. Kto nič nerobí, nič ani nepokazí alebo nezlyhá. Neberte každý pád ako vaše osobné zlyhanie. Berte to ako poučenie do budúcna a zistite, čo ste spravili zle. Aj tie najväčšie objavy na svete vznikli spôsobom „pokus, omyl“. Prečo by vám nemohlo raz fungovať? Keď sa udržíte nad vodou a budete myslieť pozitívne, úspech si vás nájde sám. Negatívne myšlienky majú tendenciu úplne človeka pohltiť a postupne sa votrieť do každého aspektu vášho života.

Sú sami sebou

Každý máme silné a slabé stránky. Platí to tak o intelekte, povahe alebo výzore. Úspešní ľudia nikdy nenechajú, aby ich definovala spoločnosť alebo niekto iný. Sú verní sami sebe a podľa toho sa riadia. Prídu vám divní? Im je to jedno. Idú si za svojim a robia si veci tak, ako sa im páči. Keď sa pozriete napríklad na Elona Muska alebo Billa Gatesa. Obaja sú svojim spôsobom nekonvenční a veľmi zvláštni, miestami by ste povedali, že sú to magori. Ale sú úspešní. Nasledovať diktát spoločnosti je pre úspešných ľudí iba jedna z vecí, ktorá ich oberá o čas a energiu.

Nikdy nezradia svoje presvedčenie a ciele

Zdroj: canva

Veria vo svoje vízie a ciele. Sú o nich presvedčení a pracujú na nich každý deň. Ich viera je tak silná, ako ortodoxného kresťana alebo zarytého vegetariána. Sú v tom striktní a nikdy nepopustia. Ale nechápte nás zle. Samozrejme sú flexibilní a otvorení novým vylepšeniam a myšlienkam, ktoré by ich spravili ešte úspešnejšími. Nikdy sa však svojich cieľov nezdávajú a stoja si za nimi.

Odmietajú fungovať iba v komfortnej zóne

Premýšľanie a fungovanie mimo svojej komfortnej zóny a neustále posúvanie svojich hraníc, je to, čo vás spraví úspešnými. Pokiaľ nikdy neuvažujete iba čierno – bielo, nebojíte sa pozerať na veci z viacerých perspektív a radi skúmate hranice svojej pohodlnosti, ste predurčení na úspech. Presne tak to robia úspešní ľudia. Nikdy nikoho nenechajte, aby vás zaškatuľkoval alebo povedal, že na niečo máte alebo nemáte. Je to ďalšia z vecí, ktorá vás posunie ďalej. Byť úspešným znamená počúvať svoju intuíciu a zdravý rozum, namiesto ostatných, ktorí to nedokážu, žiarlia na vás a závidia vám. Bude to ťažké, ale úspech sa dostaví.

Nepredstierajú, že všetko vedia

Zdroj: canva

Jedna z vecí, ktorá prispieva k úspechu je neustále sa učenie a zdokonaľovanie sa. Preto ani o sebe netvrdia a nevyhlasujú, že všetko vedia. Sú svojim spôsobom veľmi skromní a vedia, že na sebe musia tvrdo pracovať, aby ich úspech bol dlhodobo udržateľný. Pozerajú sa na veci reálne a vedia, že nemôžu ovládať a vedieť všetko. Robia však maximum preto, aby sa zdokonaľovali vo všetkých aspektoch, v ktorých sú dobrí. A to ich robí nezastaviteľnými.

Odmietajú sa vzdať

Tí úspešní vedia, že prvý, druhý, tretí ani x-tý neúspech nič neznamená. Preto to skúšajú stále. Odmietajú skončiť a vzdať sa. Nikdy sa nesnažia zakrývať svoje chyby alebo hľadať výhovorky. Sú si veľmi vedomí samých seba, aj svojich neúspechov a snažia sa z nich vyťažiť maximum. Budú  to vždy skúšať, aby boli o niečo lepší.

Zdroj

Kristína Vait
Milujem knihy, psychológiu, zvieratá a písanie. Inšpiráciu a energiu čeprám z prírody a skvelých ľudí, ktorí ma obklopujú
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre