Na londýnskom maratóne zaviedli skvelé ekologické vrecúška, ktoré nahradili plastové fľaše, no nielen to

1300

Rok 2019 je rokom veľkých zmien v životnom prostredí, a to na celom svete. Je jasné, že záujem o environmentálne zmeny neustále rastie. Zdá sa, že ľudia si začínajú viac uvedomovať, v akej vážnej situácii sme.

Pri športových podujatiach, akým je aj londýnsky maratón, dochádza k spotrebe obrovského množstva vody, ktorá je väčšinou balená v plastových fľašiach. Tento maratón je obrovské podujatie, čo sa prejavuje aj tým, že napr. v roku 2018 bolo použitých neuveriteľných 920 000 plastových fliaš, ktoré končili väčšinou pohodené na uliciach. Ľuďom to začalo výrazne vadiť a situáciu sa rozhodli nadobro zmeniť.

V tomto roku začali organizátori spolupracovať s firmou Skipping Rocks Lab, ktorá vytvára vodné vrecká nazývané Ooho. Tie sú vyrobené z morských rias. Hlavným cieľom spoločnosti Ooho je vytvoriť obaly, ktoré sú ľahko rozložiteľné a nezanechajú za sebou žiaden odpad. Tento obal je úplne biologicky rozložiteľný.

Práve na londýnskom maratóne sa rozhodli, že namiesto plastových fliaš využijú tieto zaujímavé vrecká. Neslúžia len ako nádoba na vody, ale aj iné nápoje, koktaily či omáčky. Kapsula biodegraduje za 4-6 týždňov a nezanecháva žiaden odpad. Tento projekt sa ujal tak, že niektorí sa rozhodli využívať tieto kapsule ako obaly na rôzne omáčky a plánuje sa ich využitie aj na iné účely.

Zdroj

Foto: boredpadna

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

1 Komentár
Najhodnotnejšie
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
O. z. Be hero, go zero (Bud hrdina pre planétu)
1. mája 2019 14:06

Prepáčte, ale píšete že NAHRADILI? To je mierne zavádzajúca informácia. Maximálne tak zredukovali na 700 tisíc (viď článok a foto – bežec v jednej ruke kapsula, a v druhej plastová fľaša), čo je samozrejme stále lepšie ako nič – ale bolo by to vhodné v článku uviesť na pravú mieru. Inak neviem, ale hygiena by toto na Slovensku asi ťažko schválila – podľa fotky organizátor to rozdáva v plastových rukaviciach, ale bežec si to berie holými rukami. Takže riziko kontaminácie ako vyšité, pokiaľ si tie rukavice nevymení za nové po každom podaní kapsule, čo pochybujem a bola by to ekologická katastrofa!! Ale súper, že sa touto témou začínajú konečne zaoberať aj v Londýne. My to na Slovensku dúfam spravíme omnoho lepšie. Verím organizátorom Less Waste Run! ;-)