Muž zachránil vlčie mláďa a vychováva ho do dnešného dňa, iným však radí, aby to nerobili

16715

V minulosti aj dnes existujú predsudky a negatívne stereotypy o vlkoch. Väčšina ľudí vidí tieto majestátne bytosti iba ako nebezpečných tvorov a nemilosrdných zabijakov dobytka. Našťastie však existujú príbehy, ktoré pomáhajú prelomiť alebo aspoň zmierniť tieto mylné názory. Takým je aj tento príbeh odvážneho muža, ktorý vám teraz bližšie predstavíme.

Všetko sa začalo 8. mája 2017, kedy poľnohospodári v regióne Astrachán našli mláďatá vlkov v brlohu a chceli ich zavraždiť. Našťastie, 46-ročný Ivan sa zľutoval a kúpil jedno z týchto šteniatok od farmárov, keď malo iba 3 alebo 4 týždne. Dal mu meno Seryi, čo v ruštine znamená „sivý“. Seryi je zároveň jediným šteniatkom, ktoré zo 6 nájdených prežilo. S Ivanovým plánom nemala problém ani jeho dcéra, ktorá s výchovou vlka plne súhlasila.

Spočiatku žili ešte nejaký čas v Astrachane, dnes už však žijú vo Volgograde. Jeho dcéra Alexandra má momentálne 19 rokov a je trénerkou psov. Svojmu otcovi tak s výchovou Seryia čiastočne pomáha.
V súčasnosti má mladý vlk 2 a pol roka, výšku 70 cm a váži cca 45 kg. Výchova tohto zvieraťa však rozhodne nie je ľahká. Ivan prezradil, že jeho miláčik potrebuje veľmi veľa pohybu, a to bez ohľadu na počasie. Sotva má tak tento muž voľný čas pre seba. A ako hovorí: „Vlka nemôžete oklamať dvakrát, ale môžete ho presvedčiť.“ Týmto výrokom myslel Ivan to, aby si aspoň niekedy oddýchol, pretože človek nedokáže zvládnuť to, čo zviera a zvlášť vlk.

Aj keď sú vlci považovaní za divoké zvieratá, Ivan tvrdí, že ten je v takmer všetkom rovnaký ako akýkoľvek iný pes. Často sa dokonca bojí, bojí sa napríklad priblížiť k objektom, ktoré mu nie sú známe. Medzi také objekty patria napr. aj krabice alebo miesta, kam by sa človek mohol zmestiť a skryť. Ivan nedovoľuje cudzincom fotografovať sa so Seryim, pretože ho cudzí ľudia ľahko vystrašia, a tiež preto, že nie je výstavným zvieraťom, ale súčasťou jeho rodiny. Dodáva, že s vlkom chodí po uliciach iba tak, že ho má na vodítku.

Okrem Seryia má Ivan doma aj psov. Pre vlka to sú starší členovia jeho novej „svorky“. Rovnako ako každý iný pes, aj Seryi hryzie, keď je vystresovaný alebo znudený. Ivan sa vyjadril, že keď ide spolu s vlkom na prechádzku, tak ten dobre vychádza so psami jeho výšky, menších od seba pritom ignoruje. Aj keď je Seryi trochu náročné domáce zviera na starostlivosť, vidí Ivana ako vodcu svojej svorky. Vlk tiež dobre vychádza s Ivanovou dcérou, ale Ivan je jediný, kto ho môže zdvihnúť alebo dať mu liek. Seryi denne skonzumuje približne 1,2 kg mäsa, zväčša kuracieho, ale nevadí mu ani zelenina, ovocie alebo bobule. Z času na čas mu dokonca Ivan dáva sušienky, orechy a med na doplnenie stravy.

Vlci sú skutočne zvedavé a tiež mimoriadne inteligentné zvieratá. Ivan hovorí, že Seryi sa stará o jeho psov. Dokonca vycvičil Seryiho tak, aby otváral okná a vedel zapnúť svetlo. Muž však neodporúča púšťať sa niekomu do niečoho takého, ako je výchova vlka.
Ivanova prvá rada pre tých, ktorí by tak chceli urobiť znie: nerobte to. „Sú to veľmi náročné zvieratá, vyžadujú veľa času a energie a nie je ľahké sa o ne starať. Ale ak z nejakého dôvodu máte doma vlka a chcete ho vychovať, trávte s ním veľa času, aby ste si vytvorili lepší vzťah. Kŕmte ho, spíte spolu, prechádzajte sa s ním celé hodiny a skúste mu poskytnúť kvalitný domov, aby ste sa vyhli akýmkoľvek problémom s ostatnými ľuďmi,“ povedal Ivan.

 

 

 

Zdroj

Foto: Brightside

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

1 Komentár
Najhodnotnejšie
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
RenGenik
24. januára 2021 10:25

Len pre informaciu, uz v druhom clanku to mate zle. Zavrazdit nemozete zviera. Zvierata sa zabijaju. To len cloveka mozete zavrazdit. Je to v pravopise slovenskeho jazyka.