Niekoľko faktov o zvieratách, ktoré jednoducho nevyzerajú reálne – ale sú!

6172

O fascinujúce fakty zo živočíšnej ríše nie je núdza. Na celom svete si zvieratá všetkých druhov za milióny rokov vytvorili neuveriteľné evolučné prispôsobenia. Od malého hmyzu, pavúkov, rýb a iných nepatrných tvorov až po niektoré z najväčších živočíchov na svete má každý druh svoj vlastný jedinečný príbeh. Týmto zaujímavostiam je takmer nemožné uveriť a na prvý pohľad ich možno odmietnete ako falošné. Ale každý z nich je pravdivý! A vy teraz môžete ohúriť svojich kamarátov týmito novými poznatkami o divokom svete okolo nás!

Orangutany a zlomené kosti

Často sa nad tým nezamýšľame, ale je úplne logické, že si zvieratá vo voľnej prírode pravidelne lámu kosti. Behajú, skáču, naháňajú korisť, utekajú pred dravcami, šplhajú a nevyhnutne sa zrania. V závislosti od konkrétneho zvieraťa môžu byť pády zo stromov alebo pády z kopcov a roklín časté, ak nie bežné. Preto nie je obzvlášť prekvapujúce, že veľká časť voľne žijúcich zvierat utrpí počas svojho života zlomeniny kostí. Pre niektoré to môže znamenať rozsudok smrti, pretože na zranené zviera sa vrhnú dravce. U iných sa tieto kosti v závislosti od závažnosti zlomeniny môžu pomaly (a nedokonale) zahojiť, čo umožňuje zvieraťu dožiť sa relatívne vysokého veku.

brown monkey on brown wooden log during daytime
Photo by Dan Dennis on Unsplash

U orangutanov sú tieto zlomeniny také bežné, že výskumníci prakticky očakávajú, že ich uvidia u voľne žijúcich jedincov, ktorých pozorujú a študujú. Podľa niektorých odhadov má najmenej päťdesiat percent dospelých orangutanov niekde v tele jednu alebo niekoľko zlomených kostí. Tieto opice sú obratné, silné a zručné v hojdaní sa po konároch stromov a v preliezaní korún. To však neznamená, že sú dokonalé. V skutočnosti orangutany veľmi často padajú zo stromov. A keď sa tak stane, mnohé z nich utrpia pri dopade na zem vážne zlomeniny kostí.

Leňochody sú pomalé vo všetkom

Leňochody si dávajú načas takmer v každej fáze svojho života. Samozrejme, je dobre zdokumentované, že sa nepohybujú veľmi rýchlo. Pohyb však nie je jediným pomalým aspektom života leňochodov. Aj ich trávenie je mimoriadne pomalé! Pre porovnanie, priemerný človek strávi každé jedlo približne za 12 až 24 hodín, pričom u niektorých ľudí trvá celý tráviaci cyklus o niečo dlhšie. Potom sa prebytočný odpad odstráni a ideme ďalej. Leňochody však tento proces predlžujú na nekonečne dlhú dobu! Priemernému leňochodovi trvá viac ako dva týždne, kým úplne strávi každé jedlo.

brown sloth
Photo by Sophia Müller on Unsplash

A vedci zistili, že v extrémnych prípadoch môžu leňochody tráviť až 30 dní! Dôvod je evolučný. Pre leňochodov je zostup z korún stromov nebezpečným obdobím. Radšej by zostali vysoko a ďaleko od predátorov. Preto sa ich trávenie spomaľuje, aby nemuseli často používať, ehm, lesné zariadenia. V podstate to dokážu udržať v sebe dlhý, dlhý čas. Keď si idú uľaviť dole – čo je v priemere len raz za týždeň – môžu stratiť až tretinu svojej telesnej hmotnosti. Potom sa opäť vrátia na stromy, aby sa tam zdržiavali a pomaly spracovávali potravu!

Žirafy sú nemé… možno

Žirafy majú hrtan ako všetky ostatné cicavce na Zemi, ale nepoužívajú ho na vydávanie zreteľných zvukov. Vedci sa celé desaťročia domnievali, že je to kvôli ich dlhým, úzkym priedušniciam a relatívne malej kapacite pľúc. Podľa tejto teórie mali žirafy časti na „rozprávanie“, ale jednoducho nemohli vydávať hlasové zvuky, pretože to bolo príliš náročné na ich neslávne dlhý krk. A keďže vedci strávili tisíce hodín v blízkosti týchto nádherných zvierat v zoologických záhradách a vo voľnej prírode, pričom ich nikdy nepočuli robiť nič iné ako chrčať cez nozdry, bola to hotová veda… až do roku 2015.

2 giraffes heads photo
Photo by David White on Unsplash

V tom roku vedci oznámili, že žirafy skutočne „hovoria“ svojím vlastným spôsobom. Namiesto toho, aby využívali prúdenie vzduchu na rozkmitanie svojich hlasiviek ako iné zvieratá (a ľudia), jednoducho vydávajú vysokofrekvenčné bzučanie. Tento zvuk je v praxi podobný zvuku, ktorý vydáva blízky príbuzný žirafy, okapi. A je príliš tichý na to, aby ho človek prirodzene počul. Biológovia preto museli v zoologických záhradách zriadiť špeciálne zariadenia na nahrávanie zvuku a stráviť nespočetné hodiny analyzovaním stoviek hodín nahrávok. Ale ten šum tam je! Žirafy medzi sebou komunikujú.

Slimáky spia

Ako najdlhšie ste kedy spali počas víkendu? Niektorí ľudia radi stlačia tlačidlo snooze a driemu tak dlho, ako im to ich telo dovolí, najmä počas víkendov, keď sa snažia dobehnúť odpočinok. Ale nech už je vaša odpoveď na otázku, akákoľvek, môžeme vám zaručiť, že slimáci vás porazia. Slimáci totiž nedriemú len tak hodiny… alebo dni… alebo dokonca mesiace. Je úžasné, že keď si to situácia vyžaduje, dokážu spať aj celé roky! Slimáky potrebujú vlhkosť, aby sa im darilo a aby prežili. V mnohých prostrediach často vychádzajú von skoro ráno, keď je na tráve a rastlinách rosa. Zanechajú po sebe malé cestičky, po ktorých sa budú plaziť a v pokoji si robiť svoje.

brown snail on brown wooden surface
Photo by Alexas_Fotos on Unsplash

V suchých a inak drsných podmienkach slimáky prechádzajú do dvoch rôznych režimov hibernácie. Jedným je bežný zimný spánok, ktorým sú známe aj iné živočíchy. Druhý sa nazýva „estivácia“, ktorá nastáva v lete a umožňuje slimákom prespať najteplejšie a najnepríjemnejšie mesiace. Za správnych – alebo nesprávnych – podmienok sa slimáky vypnú a hibernujú až tri roky!

Kontinent tučniačieho moču?

Ako sa píše na internete, 3 % ľadu v Antarktíde vraj tvorí zamrznutá moč tučniakov. Ľadovce sa samozrejme nachádzajú na naozaj chladnom mieste na Zemi, a keď na ne tučniaky močia, teplota je taká nízka, že sa moč nemôže odparovať ako v normálnom podnebí. Moč veľmi rýchlo zamrzne ako súčasť ľadu a časom je celý kontinent len jedným veľkým zamrznutým blokom ľadového moču. Hnusné, však? No, áno – keby to bola pravda!

two penguins on seashore during daytime
Photo by Paul Carroll on Unsplash

Tak ako všetky ostatné vtáky, ani tučniaky v skutočnosti nemočia tak, ako to poznáme u väčšiny ostatných zvierat. Nemajú močovú trubicu a dokonca ani močový mechúr. A namiesto toho, aby sa odpad premenili na močovinu, tučniaky ho premieňajú na kyselinu močovú. Potom, podobne ako iné vtáky, tučniaky vylučujú tento odpadový produkt súčasne s výkalmi. Konečným výsledkom je ten patentovaný biely pastovitý vtáčí trus, ktorý všetci dobre poznáme z jedného (alebo mnohých) blízkych stretnutí s holubmi. Takže nie, moč tučniakov netvorí 3 % ľadovej pokrývky Antarktídy, ako mnohí tvrdia. A teraz už viete prečo!

Zdroj

Michaela Hric
Ahoj, volám sa Michaela. Veľmi rada čítam, cestujem, varím, no a samozrejme píšem. Prajem príjemné čítanie :)
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre