Divoké psovité a mačkovité šelmy, ktoré vo voľnej prírody pravdepodobne nestretnete. Sú však tak rozkošné, že ich musíte vidieť

7595

Množstvo uznaných plemien psov sa pohybuje okolo štyristo, mačiek cez 50 – čo je poriadne vysoké číslo sľubujúce veľkú rozmanitosť. Veľa z nich je však známych a dalo by sa povedať, že i „opozeraných“, preto sme sa zamerali na mačkovité a psovité šelmy žijúce vo voľnej prírode, o existencii ktorých väčšina ľudí nevie. 

Pre ich nízky počet sú veľmi vzácne. Môže to byť z dôvodu odlesňovania, straty prirodzeného prostredia, či nízkeho počtu mláďat. Preto môžeme povedať, že ak by ste boli ich svedkom, mohli by ste sa považovať za veľmi šťastného človeka. Väčšinou ich vo voľnej prírode stretávajú len výskumníci alebo veľmi bohatý ľudia. Niektoré z nich ale môžete nájsť v zoologických záhradách. 

Ak vás zaujíma, čo spôsobuje, že sa populácie týchto druhov zvierat zmenšujú až hrozí, že sa stanú ohrozenými alebo chcete vedieť, kde ich môžete nájsť, ste na správnom mieste. Pustite sa do čítania a dozviete sa niečo nové. 

Ocelot stromový

Zdroj: shutterstock

Populácia tejto mačkovitej šelmy sa znižuje pre stratu biotopu – prirodzene sa vyskytuje v tropických dažďových pralesoch v Strednej a Južnej Ameriky. Ide o nočného tvora, ktorý loví najmä drobné hlodavce a vtáky. 

Jeho európsku plemennú knihu vedie ZOO v Prahe.

Darwinova líška 

Zdroj: shutterstock

Ide o ohrozenú psovitú šelmu, ktorú môžeme nájsť napríklad v národnom parku Nahuelbuta, Cordillera Pelada v pevninskom Čile a na ostrove Chiloé. Medzi samcom a samicou nie sú výrazné rozdiely, samce nepreukazujú teritoriálne správanie. Problém pre ne sú divé psy, ktoré prenášajú ochorenia alebo na ne priamo útočia.

Manul (Pallasova mačka) 

Zdroj: shutterstock

Mačka s krátkymi nohami a podsaditou postavou. V zime kvôli bielym koncom jej srsť pôsobí šedivejšie. Jej domovom sú stepi a pohoria strednej Ázie. Zvyknú obývať opustené svištie nory, špáry v skalách alebo diery v zemi – tie im totiž poskytujú ochranu nielen pred nehostinným počasím okolitého prostredia, ale aj pred útokmi dravých vtákov. K ohrozeným druhom nepatrí, ale jej životný priestor sa zmenšuje pre zväčšujúce sa poľnohospodárske plochy. 

Mačka rybárska 

Zdroj: shutterstock

Jej výskyt sa viaže na okolie riek, jazier alebo močiarov. Na život pri vode je prispôsobená. Loví ryby, žaby, hady ale nepohrdne ani vodným hmyzom či lastúrnikmi. Dokáže sa i ponárať a prenasledovať korisť pod vodou. Vyskytuje sa v južnej Ázii a problémom pre znižovanie stavu je vytrácanie mokradí.

Mačka červenoškvrnná

Zdroj: shutterstock

Ide o najmenšiu mačkovitú šelmu na svete. Samica váži v priemerne do jedného kilogramu. Pochádza z tropických lesov Indie a ostrova Srí Lanka. Patrí medzi vzácne druhy, ohrozované postupnou stratou prirodzených biotopov a prenasledovaním zo strany domorodého obyvateľstva. Je nočným tvorom a zároveň je veľmi plachá.

Nájsť ju môžeme napríklad v ZOO Bojnice. 

Dhoul červený

Zdroj: shutterstock

Pochádza zo strednej a východnej Ázie. Vytvárajú skôr klany, narozdiel od vlkov sú omnoho priateľskejší. V skupine je alfa samica. Rozšírení sú na územie Ázie a živiť sa môžu aj ovocím. Jeden poddruh žil v dobe pleistocénu aj na území Čiech. 

Novoguinejský spievajúci pes

Zdroj: shutterstock

Predpokladalo sa, že vyhynuli už pred pol storočím, avšak vedci odhalili niekoľko pôvodných jedincov na Novej Guiney. 

Charakteristické je pre nich zavýjanie, ktoré znie ako „jódlovanie”. 

Mačka plochočelá

Zdroj: shutterstock

V minulom storočí bola považovaná za vyhynutú, najmä preto, že je veľmi ťažké ju stretnúť. Ide o nočného tvora, na lov má prispôsobený zrak i sluch. Žije na Sumatre a ostrove Borneo. 

Pes pralesný

Zdroj: shutterstock

Osamote lovia hniezdiace vtáky a hlodavce, ale vo svorke dokážu uloviť aj kapybaru. Domovinou je pre ne stredná Amerika, sever a stred Južnej Ameriky. 

Vlk hrivnatý

Zdroj: shutterstock

Je považovaný za najvyššiu psovitú šelmu na svete. Má dlhé nohy, ktoré mu umožňujú lepšiu orientáciu v oblastiach zarastených vysokou trávou. V prírode je ohrozený predovšetkým premenou pastvín na polia, tiež sú nelegálne lovení. Pochádza z Južnej Ameriky. 

Vyskytuje sa i v ZOO Brno. 

Vlk etiópsky

Zdroj: shutterstock

Je považovaný za najohrozenejšieho mäsožravca v Afrike. Vonkajšími znakmi sa podobá na líšku – dlhé uši, ňufák a huňatý chvost hnedohrdzavej farby. Je ohrozený rozvojom poľnohospodárstva v ich biotopoch. 

Zdroj 

Eliška Zuzulová
Zdravím. Moje meno je Eliška a momentálne študujem veterinárnu medicínu. Napriek tomu ma vždy bavilo písanie, ktoré je mojou záľubou dodnes. Takisto veľmi rada čítam, učím sa a spoznávam nových ľudí. Snažím sa byť vždy milá a usmievavá. Zvyšok voľného času vždy rada venujem zvieratám.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre