Roztomilé kapybary, ktoré sú nielen zlaté a populárne, ale vedú aj zaujímavý život. Čítajte a dozviete sa viac.

3758

Nebolo to tak dávno, čo tieto roztomilé zvieratá (ktoré by niekomu mohli vtipne pripomínať prerastené morské prasiatko) obleteli internet a stali sa nadmieru populárnym a obľúbeným. Preto sme sa aj my rozhodli venovať mu pozornosť, ide predsa o najväčšieho hlodavca na svete! To sa nedá prehliadnuť. 

Kapybary popísal slávny švédsky prírodovedec Carl Linné, pričom názov „kapybara“ v jazyku guarani znamená – stvorenie, ktoré sa živí trávou. Pochádzajú z Južnej Ameriky a žijú v blízkosti mokradí. 

To bolo len niekoľko základných informácií, chceme vám však prezradiť viac. Ak vás toto roztomilé exotické zviera zaujalo, poďte si o ňom prečítať – ponúkame vám zaujímavé fakty, ktoré vás zaručene obohatia o nové informácie. 

Photo of 3 Capybara Standing Near Wooden Branch and Grass
Photo od Pixabay na Pexels

Mláďatá kapybary nevedia plávať

Výskyt dospelých jedincov je viazaný na vodné prostredie, avšak novonarodené mláďatá nepatria k dobrým plavcov. Prvé mesiace svojho života teda strávia v blízkosti vody, kde sa môžu v prípade výskytu nebezpečenstva aj veľmi rýchlo skryť. 

Zároveň mláďatá chránia všetky dospelé kapybary (ako samice, tak aj samci), zároveň môžu sať mlieko aj od inej matky. Vzájomne sú si teda veľmi nápomocní.

Kapybary dorastajú do ohromných rozmerov 

Capybara Near the Fence
Photo od Marian Havenga na Pexels

Samice bývajú o niečo väčšie ako samce, ale vo všeobecnosti dosahujú približne rovnakú veľkosť. Dospelý jedinec môže vážiť až 65 kilogramov (najťažší jedinec vážil neuveriteľných 91 kilogramov). V priemere sú 120 centimetrov dlhé a v kohútiku dosahujú výšku 65 centimetrov. 

Kapybary sú aktívnejšie za úsvitu a súmraku

Ak sa kapybary nachádzajú vo svojom prirodzenom prostredí zvolia svoj typický režim, ktorý zahŕňa denný spánok a nočnú aktivitu. V prípade, že sa cítia ohrozené prechádzajú výlučne na nočný režim – kedy sa kŕmia, stretávajú i spia. 

Kapybara dokáže zostať ponorená pod vodou až päť minút

brown rodent on body of water during daytime
Photo od Brian McGowan na Unsplash

Evolučne sú prispôsobené na život pri vode a vo vode (sú dokonalí plavci a pri útoku sa môžu skrývať pod vodou aj po dobu 5 minút). Medzi prstami na končatinách majú plávacie blany a ich pokožka musí byť neustále vlhká. Navyše aj ich každodenná strava pozostáva z morských rastlín. 

Takisto spávajú v blízkosti brehov riek a potokov, vďaka čomu sú kryté pred predátormi. 

Na rozdiel od iných zvierat sa kapybary môžu spáliť

Daná im bola nádherná srsť v tlmených farbách – od červenohnedej až po sivú, jednotlivé chlpy sú však tenké a drôtovité, prispôsobené tak, aby rýchlo vyschli, keď kapybary vyjdú z vody. 

Práve kvôli tenkým chlpom a nie až tak hustej podsade môže u kapybar dochádzať k spáleniu od slnka. Dochádza k tomu i pri váľaní sa v bahne. Toto však nie je jediný problém kapybar a ich srsti – kvôli nej sa totiž stávajú i cennou loveckou komoditou, a to aj v súčasnosti. 

Čo sa týka výživy sú kapybary neuveriteľne vyberavé

a brown animal lying on grass
Photo od jameskitt616 na Unsplash

Kapybary sú výlučne bylinožravce, ktoré prijímajú iba isté druhy rastlín a tráv – starostlivo si vyberajú na základe preferencií (udáva sa však, že denne zjedia až osem kilogramov trávy).

Akonáhle sa ponuka tráv zníži v dôsledku sucha, rozšíria svoj jedálniček i o menej náročné druhy rastlín a kôru stromov. 

Pýtate sa, ako môžu kapybary prežiť len na tráve? 

Ich trávenie je tomuto životnému štýlu prispôsobené. Adaptovali sa a sú schopné zo stravy, ktorú prijímajú extrahovať veľké množstvo živín. Majú slepé črevo, kde dochádza za pomoci baktérií a enzýmov k fermentácií potravy za vzniku plynu. 

Okrem toho sa kapybary živia aj vlastným trusom, a to preto, aby spätne prijali čo najvyššie percento živín. 

Anakondy sú len jedným zo zvierat, pre ktoré sú kapybary korisťou 

a large brown animal laying on top of a sandy ground
Photo od David Valentine na Unsplash

Anakondy sú pre tie milé stvorenie primárnou hrozbou, tiež sa ale môžu stať obeťou jaguára, pumy alebo pirane. Mláďatá môžu byť výnimočne ulovené aj orlom alebo ocelotom. Hrozné a opovrhnutia hodné je aj poznanie, že v domovine kapybar sa môžu stať obeťou aj miestnych obyvateľov. 

Ďalším prekvapivým faktom je, že juhoamerický krokodíl na ne neútočí a to ani v prípade, že zdieľajú rovnaký breh. 

Na nose majú pachovú žľazu, ktorá je dôležitá hlavne pre samcov 

Zdroj: flickr

Prítomnosť tejto pachovej žľazy je zaznamená aj u samíc, kde je však zakrpatená a nedostatočne vyvinutá. Dôležitú funkciu má ale u samcov ako symbol dominancie. Veľkosť tejto žľazy je totiž spojená s veľkosťou ich semenníkov. V období párenia táto žľaza produkuje nažltlý sekrét pižmového zápachu, ktorým sa snažia prilákať samice. 

Zdroj

Eliška Zuzulová
Zdravím. Moje meno je Eliška a momentálne študujem veterinárnu medicínu. Napriek tomu ma vždy bavilo písanie, ktoré je mojou záľubou dodnes. Takisto veľmi rada čítam, učím sa a spoznávam nových ľudí. Snažím sa byť vždy milá a usmievavá. Zvyšok voľného času vždy rada venujem zvieratám.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre