5 zmyslov ako brána do okolitého sveta: Ako nám ho umožňujú vnímať?

452

Naše telo disponuje piatimi zmyslami, ktoré nám umožňujú vnímať svet okolo seba. Sú kľúčovými nástrojmi, ktoré nám umožňujú vnímať a interagovať so svetom okolo nás. Ako ale prebieha celý proces vnímania pomocou zraku, sluchu, čuchu, chute a hmatu?

1. Zrak 

Zrak nám umožňuje vidieť svet okolo seba. Oči zbierajú svetlo, ktoré sa lomí v šošovkách a na sietnici vzniká obraz. Sietnica obsahuje dva typy fotoreceptorov – tyčinky a čapíky. Tyčinky sú zodpovedné za vnímanie tmavých farieb a čapíky za vnímanie svetlých farieb a detailov. Mozog potom spracúva informácie zo siete a vytvára dojem z obrazu.

Zdroj: Pexels

2. Sluch 

Ranný budík rozlieva svoj zvuk po celej izbe, kým ho nevypneš. Ako ale prebieha celý ten rýchly proces aby si ho počul zvoniť? Zvukové vlny sa šíria prostredníctvom vzduchu a po ušnom kanáli sa dostanú na bubienka. Bubienok tieto zvuky následne premení na vibrácie, ktoré sa šíria do stredného ucha.

V strednom uchu sa nachádza strmienok, nákovka a kladivko, ktoré spolu prenášajú vibrácie na vnútorné ucho. Tam sa nachádza závitnica, ktorá obsahuje tisíce buniek, zvaných vlásočkové bunky, ktoré sa ohýbajú v reakcii na vibrácie. Tento pohyb aktivuje nervové receptory, ktoré vysielajú signály do mozogu čo spôsobuje, že sa zobudíš na zvuk tvojho budíka.

Zdroj: Pexels

3. Čuch

Vôňa čerstvo navareného obeda ti narazí do nosa a pocítiš hlad. Pri vdýchnutí vzduchu sa molekuly vôní dostávajú do nosa, kde sa viažu na receptory vo vonkajšom nosovom priehrade. Tieto receptory sú citlivé na rôzne chemické zlúčeniny a stimulujú čuchový nerv, ktorý prenáša informácie do mozgu. Mozog potom tieto informácie spracováva a umožňuje ti zacíť nielen obed, ktorý čoskoro pocítiš na svojom jazyku.

Zdroj: Pexels

4. Chuť

Po tom ako si zacítil obed, je načase si ho vychutnať. Chuť sa skladá z piatich základných chutí – sladkej, slanej, kyslej, horké a umami čo v preklade znamená delikátna. Jej chuť sa nedá presne opísať, pretože nie je sladká, slaná, kyslá ani horká. Jej úlohou je skôr zvýrazniť všetky tieto chute. 

Každá chuťová bunka má na jazyku mikroskopické chuťové poháriky, ktoré obsahujú receptory pre rôzne chute. Tieto receptory sa aktivujú, keď sa dotknú tvojho jedla a signály prechádzajú do mozgu. Mozog potom tieto signály spracováva a vyvoláva chuť, ktorú máš tak rád.

Zdroj: Pexels

5. Hmat 

Ak si nedočkavý a jedlo je horúce, popáliš sa. To všetko vďaka receptorom v našej koži. Receptor pre teplotu sa nachádza v rôznych hĺbkach v koži a umožňuje nám vnímať teplo a chlad. Hmatové informácie sa prenášajú pomocou nervov do miechy a potom do mozgu. Tu sú spracované a umožňujú nám vnímať a rozoznávať rôzne pocity na koži a upozornia ťa ak je napríklad jedlo ešte horúce.

Zdroj: Pexels

Zdroj

 

Tomáš Hanták
Ahoj, volám sa Tomáš. Vo voľnom čase sa venujem hudbe, rád športujem a trávim čas s blízkymi. Odmalička som miloval čítať, no neskôr som si našiel záľubu aj v písaní. Preto budem rád, ak vám moje články aspoň trochu spríjemnia deň.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre