Kyslá kapusta je absolútna vitamínová bomba a prečo by ste si ju mali dopriať každý deň?

2177

O kyslej kapuste je známe, že má úžasné účinky na naše zdravie a obsahuje toľko vitamínov, ako málo čo. Okrem iného, spomaľuje aj starnutie a je skvelou prevenciou pred rakovinou! Najlepšie však je, keď si ju spravíte sami doma. Aby sme to mali kompletné, ďalej sa dočítate o tomto zázraku ešte oveľa viac.

Foto od wikimedia

A prečo je kyslá kapusta taká zdravá?

 

Nuž, nájdete v nej vitamíny C, E, B a K, ale aj fosfor, flór, železo, horčík a draslík. Je taktiež dokázané, že je tým najlepším prírodným probiotikom.

Aj dlhoročné výskumy potvrdili, že kyslá kapusta veľmi výrazne dokáže bojovať proti rakovinotvorným bunkám, ale aj samotným nádorovým ochoreniam. Podporuje mozog, nervy, rast buniek, tvorbu červených krviniek, svaly, účinne bojuje proti infekciám a vírusom, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

Skrátka, kapusta má toľko blahodárnych účinkov pre naše zdravie, že je právom považovaná za jednu z najzdravších potravín vôbec. 

 

Jedzte ju najmä v surovom stave

 

Avšak, nebojte sa ani tepelného spracovania či šalátov. Aj v takejto podobe dokáže poskytnúť obrovské množstvo prospešných látok a významne podporí vašu imunitu aj obranyschopnosť.

Vedzte, že je skvelý „tukožrút“

 

Áno, je to tak. V prípade, že sa chystáte schudnúť, zvážte konzumáciu kyslej kapusty. Je skvelým zdrojom vlákniny a naozaj požiera tuky. Doprajte si každý deň trochu a výsledky prídu.

Zopár faktov na koniec:

– Kyslá kapusta obsahuje v surovom stave až dvakrát viac vitamínu C ako citrón

– Od dávnych čias sa považuje za všeliek

– Dokáže pomôcť aj pri pocite plnosti, pálení záhy či grganí

– Vaše telo zbaví toxínov a dokonale detoxikuje

– Okrem vyššie spomínaných účinkov na zdravie sú tu ďalšie – zmierňuje zápaly, dezinfikuje, lieči žalúdočné vredy, choroby hrubého čreva aj dvanástorníka, je výbornou prevenciou pred Alzheimerom atď.

– Údajne spomaľuje aj starnutie

Viac dôvodov k jej konzumácii snáď netreba. Ani našim predkom, rovnako ako zemiaky či fazuľa, ani kyslá kapusta nikdy na stole nechýbala. A dobre vedeli prečo.

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre