Týchto 15 zaujímavosti o Maroku vás zaručene prekvapí

5585

Táto africká krajina má absolútne odlišnú kultúru, prírodu, štýl života aj architektúru ako mnohé európske krajiny. Na tom však nič zvláštne nie je, keďže sa nachádza na inom kontinente a ekonomické pomery sú tam oveľa horšie ako u nás. Avšak, z Európy to nie je ďaleko a je mnoho turistov, aj zo Slovenska, ktorí si ju čoraz viac vyberajú ako dovolenkovú destináciu. Prečítajte si teraz rôzne zaujímavosti o Maroku, ktoré vás prekvapia.

morocco fotografia
Foto od Phototravelography

Fakt č. 1: Maročania veľmi často a aj radi trúbia. Trúbia tam totiž všetci na všetkých. Keďže mnoho ľudí sa prepravuje na motorkách, tak zväčša práve títo ľudia nepoznajú prednosť a na chodcoch, ktorí im vojdú do cesty, intenzívne trúbia.

Fakt č. 2: Také autobusy, aké majú vo Fez ste ešte nevideli. Miesto klasických dvier, aké poznáme aj u nás, majú otáčacie turnikety.

Fakt č. 3: Smetiaky tam takmer nikde nenájdete.

Fakt č. 4: Tamojší obyvatelia sú typický tým, že nie veľmi radi dodržiavajú pravidlá – bežne si zapália cigaretu vo vlaku aj napriek zákazu.

Fakt č. 5: Takmer všetky domy majú na streche terasu. A má to hneď niekoľko výhod – je odtiaľ výhľad na okolie a veľmi dobre sa tam suší prádlo.

morocco house fotografia
Foto od jssz

Fakt č. 6: Možno až nepochopiteľné je, že mnohé z domov sú postavené z hliny či slamy.

Fakt č. 7: V obchodoch nedostanete igelitové tašky, pretože zo zákona to majú už od roku 2016 zakázané, miesto toho vám dajú látkové tašky.

Fakt č. 8: Jav, ktorý uvidíte iba v Maroku – kozy na stromoch arganovníka. Arganovník sa vyskytuje iba v Maroku, a preto je veľmi vzácny. Navyše, oblasť jeho výskytu je chránená UNESCOM.

Fakt č. 9: Biela farba je v Maroku farba smútku. Marocká vdova nosí po smrti svojho manžela biele oblečenie ešte 40 dní.

Fakt č. 10: V Maroku sa odhaduje, že na každých 800 000 obyvateľov pripadá jeden zubár a štandardná liečba bolesti zubov je extrakcia. Títo zubári sú známi tým, že nosia sadu kliešťov a malé koberce, ktoré sú od krvi.

morocco house fotografia
Foto od Walkerssk

Fakt č. 11: Jedným z hlavných zdrojov príjmu na severe krajiny je pestovanie kanabisu (marihuany).

Fakt č. 12: Maroko je najväčším spracovateľom a vývozcom sardiniek na svete.

Fakt č. 13: Mešita Hassan II v Casablanke je siedma najväčšia mešita na svete. Jej stavba trvala päť rokov a stavalo ju viac ako 30 000 robotníkov.

Fakt č. 14: Je to veľmi zvláštne, no v Maroku sa považuje za symbol lásky pečeň.

Fakt č. 15: Tangier je najstaršie mesto v Maroku. Bolo obývané už v roku 1 600 pred Kristom.

morocco tangier fotografia
Foto od ChrisYunker

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

1 Komentár
Najhodnotnejšie
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Milan Mikulič
7. marca 2021 19:15

Maroko je krásna krlajina plná kontrastov. Mal som to šťastie, že som bol v Maroku minimálne 50x kamiónom. Jazdili sme až za Agadír, smer Sahara. Navštívil som mnoho významných miest.No Maroko je nielen krásne ale aj nebespečné.