6 jednoduchých krokov, ktorými pomôžete prežiť znížujúcemu sa počtu vzácnych včiel

1027

Určite ste už neraz čítali, že včely sú extrémne dôležité pre ľudstvo, a preto vám o tom opäť písať nebudeme. Ak si však chcete o týchto opeľovačoch prečítať viac, urobíte tak na tomto odkaze.

Dnes sa pozrieme na tak trochu inú stránku veci. Drahocenné včely toho prinášajú pre ekosystém strašne veľa, a aj preto narastá obava týkajúca sa ich počtu, ktorý stále klesá. „Počet včiel klesá z rôznych dôvodov, vrátane vývoju človeka, pesticídov, chorôb či meniacej sa klímy“, vysvetlil zástupca pre ochranu včelstiev.

Prečítajte si 6 jednoduchých tipov, ktorými každý z vás môže prispieť k zachovaniu včelstva.

1. Chráňte ich biotop

Foto od boredpanda

Aj tí, ktorí bývajú v mestách, môžu včelám pomôcť napríklad tým, že vytvoria viac záhradiek, zelených plôch či jednoducho vysadia rastliny bohaté na nektár. A ak si myslíte, že je to nereálne a včely vyžadujú obrovské polia plné kvetov, nie je to pravda! Stačí, že im takéto podmienky vytvoríte na vlastnom, hoc malom balkóne. či vo svojej mini záhradke. Je pravda, že ľudia žijúci na dedinách to majú o čosi ľahšie, no každý môže svojou trochou prispieť.

2. Vyhnite sa škodlivým pesticídom

Foto od boredpanda

Syntetické pesticídy, hnojivá či herbicídy sú veľmi nebezpečné. Vyhnite sa používaniu pesticídov a ak musíte ošetriť svoju záhradu, zvoľte radšej organické varianty. Tiež je lepšie postriekať záhradku večer, pretože opeľovače sú v tom čase najmenej aktívne. Najmä sa za každú cenu vyhýbajte chemikáliám patriacim k neonikotinoidov, pretože tie sú pre včely obzvlášť škodlivé.

3. Vytvorte včelí kúpeľ

Foto od boredpanda

Stačí vyplniť plytkú nádobu vodou a poprípade do nej pridať kamene, ktoré budú trčať z vody. Je to pre nich skvelé miesto na napitie sa aj odpočinok.

4. Nedávajte im cukor

Foto od boredpanda

Niektorí majú tendenciu dávať vyčerpaným včelám vodu s cukrom, aby im tak pomohli. No nerobte to. Urobí to viac škody, ako úžitku. Včelári varujú, že to má aj dopad na kvalitu medu. Okrem toho, ponechanie sladkej vody vo vašej záhrade môže pritiahnuť akékoľvek druhy zvierat a to asi nechcete.

5. Vysaďte stromy

Foto od boredpanda

Včely milujú stromy rovnako ako kvety. Dokonca väčšinu svojho nektáru získavajú práve zo stromov. Listy stromov a živica im poskytujú hniezdny materiál, zatiaľ čo drevené dutiny pre nich vytvárajú vynikajúce prístrešky. Niet nad stromy!

6. Podporte miestneho včelára

Foto od boredpanda

Jedným zo spôsobov, ako včelám pomôcť, je mať doma vlastný včelí úľ, avšak nie všetci máme na také niečo prostriedky, priestor či záujem. Dobrou alternatívou je podpora miestneho včelára. Veď včelári sú tí, ktorí pracujú tvrdo, aby sa o svoje včely postarali a nepomáhajú iba im, ale rovnako aj ľuďom okolo seba. Najlepším spôsobom podpory včelárov je, že si budete kupovať ich produkty.

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre