Tento jednoduchý experiment s chlebom sa stal veľkým hitom vďaka jeho dôležitému posolstvu

6295

Chrípková sezóna je momentálne v Spojených štátoch veľký problém, pretože Centrá pre kontrolu chorôb hlásia rozsiahlu chrípkovú aktivitu v 23 štátoch. Sami to zrejme poznáte, že ak niekedy chcete vysvetliť svojim deťom, no i dospelým, aby boli opatrní, tak niekedy vás vôbec neposlúchnu. Treba však dodať, že aj hygiena hrá v tomto smere dôležitú rolu.

Jaralee Metcalf je behaviorálna špecialistka, ktorá pracuje v autistickej jednotke so študentmi od materských škôl až po šiesty ročník základnej školy. Nedávno ona a jej spolupracovníčka – učiteľka Dayna Robertson natrafili na experiment, ktorý bol zverejnený na istej webovej stránke detskej nemocnice s názvom „Aké čisté sú vaše ruky?“ „Tento experiment sme si vybrali preto, že sme sa dozvedeli o blížiacej sa sezóne plesní a tiež chrípky,“ povedala Jaralee Metcalf. „Dospeli sme k záveru, že by bolo úžasným experimentom učiť sa o choroboplodných zárodkoch pomocou plesnivého chleba!“ dodala.

Spoločne tieto dve ženy vložili päť kúskov chleba do samostatných vreciek. Jeden plátok bol vložený ako nedotknutý, ďalšieho sa dotklo dieťa neumytými rukami, tretieho za rukami, ktoré si umyli mydlom a vodou, ďalšieho sa dotkli deti, ktoré používali dezinfekčné prostriedky na ruky. Nakoniec pridali ešte jeden kúsok a to taký, ktorý sa povaľoval na notebooku. Pleseň sa začala formovať na niektorých plátkoch už za pár dní. A ako to dopadlo? Pozrite sa:

Toto je kúsok chleba zo spomínaného notebooku:

Nedotknutý kúsok chleba:

Tu je zas kúsok, ktorého sa deti dotkli špinavými rukami:

Kúsok, ktorého sa dieťa dotklo rukami, ktoré si umylo mydlom:

A tu je posledný kúsok, ktorého sa dotkli deti, ktoré použili dezinfekčný prostriedok na ruky:

Tento experiment mal v škole mimoriadny úspech. „Študenti sa veľmi aktívne zapájali, väčšinou sa radi zúčastňujú praktických experimentov! A vďaka tomu, že výsledky boli také šokujúce, sa študenti a zamestnanci oveľa viac zamerali na správnu a riadnu hygienu. Študenti z rôznych tried a celej školy prichádzali do našej triedy pozrieť si plesnivé chleby a chceli sa dozvedieť viac o umývaní rúk,“ povedala Jaralee Metcalf. Táto odborníčka chcela tiež využiť túto príležitosť a povedať všetkým rodičom, že umývanie rúk nie je vždy dostačujúce. „Ak pošlete svoje choré dieťa do školy, tak ohrozí každého. A to vrátane učiteľov a našich rodín! Chcela by som naliehať na rodičov, aby nechávali svoje choré deti doma!“

 

 

Zdroj

Foto: Boredpanda

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre