Verejnosti bude odhalená prvá kompletná kostra T-rexa po tom, čo bola pochovaná 67 miliónov rokov

1798

Predpokladá sa, že Tyranosaurus rex, ktorý bol nájdený zakopaný v sedimente vedľa Triceratopsa, s ním tesne pred smrťou bojoval. Táto prvá kompletná kostra T-rex, ktorá sa kedy našla, bude čoskoro vystavená v múzeu v Severnej Karolíne. Jeho pozostatky ležali takmer nedotknuté celých 67 miliónov rokov. 

Odborníci uviedli, že obrysy tela dinosaurov, odtlačky a dokonca aj zranenia, ako napríklad zuby T-Rexa otlačené v tele Triceratopa, sú stále viditeľné. Pozostatky boli prvýkrát objavené ešte v roku 2006 v Montane lovcami fosílií. Doteraz ich videlo iba niekoľko desiatok ľudí. Trvalo roky, kým sa podarilo vyťažiť 14-tonové kostry. Väčšinu kostier dinosaura majú vo vlastnosti múzeá a súkromné inštitúcie. Múzeum prírodných vied v Severnej Karolíne má v budúcom roku začať so špecializovanou výstavou.

Dr. Lindsay Zanno, vedúca paleontológie v múzeu, povedala:Táto fosília navždy zmení pohľad na dvoch obľúbených dinosaurov. Zachovanie je fenomenálne a plánujeme využiť každú dostupnú technologickú inováciu na odhalenie nových informácií o biológii bájneho T-rex a Triceratopsa. U prvého spomínaného sa navyše našli kožné odtlačky, teda fosílne zvyšky povrchov kože, ktoré sú mimoriadne zriedkavé“. Dinosaurus bol tak dobre zachovaný preto, že bol pohltený sedimentmi svahu hory Montana.

Každá kosť je stále v prirodzenej polohe, čo znamená, že vedci budú mať prístup k biologickým údajom, ktoré sa zvyčajne stratia pri výkopových a prípravných procesoch. Lovci fosílií, ktorí pôvodne objavili dinosaury, údajne dospeli k dohode s vlastníkmi pozemkov. Nasledovala však súdna bitka o vlastníctvo kostí v hodnote miliónov dolárov. Asi o 14 rokov neskôr, v júni tohto roku, odvolací súd USA rozhodol, že fosílie patria vlastníkom pozemkových práv.

 

Zdroj

Foto: Facebook

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre