Starší pár využil znalosť morzeovky na únik zo zariadenia pre seniorov

377

Nemenovaní manželia, ktorí trpia demenciou a alzheimerovou chorobou, žijú spolu v zariadení v Libanone, kde im je poskytovaná starostlivosť. Časť zariadenia, kde obaja bývajú, je zabezpečená elektronickými dverami, ktoré je možné otvoriť iba vyťukaním kódu.

Tento pár to však nedokázalo zastaviť. Chlapík využil svoje predchádzajúce skúsenosti s morzeovou abecedou z čias, kedy slúžili v armáde. A dokázali dokonale pripraviť svoj vlastný únik z tohto zariadenia. Zamestnanci ich ohlásili ako nezvestných, no okoloidúci ich však zbadal dva bloky od zariadenia.

Po návrate do Elmcroftu sa ich zamestnanci pýtali ako dokázali uniknúť cez dvere, ktoré sú zabezpečené pamäťovou jednotkou, teda sú elektronicky uzamikateľné. Pán povedal, že keďže predtým používal morzeovku v armáde, tak si dokázal zapamätať kód dverí len tým, že počúval ako zamestnanci stláčajú čísla na klávesnici.

Zástupca tohto zariadenia sa vyjadril takto: „Bezpečnosť našich obyvateľov je najvyššou prioritou. Sme šťastní, že obaja seniori boli bezpečne vrátení do zariadenia. O situácii sme okamžite informovali všetkých kompetentných, vrátane ich rodiny“. Po tomto incidente úradníci udelili Elmcroftu pokutu 2 000 dolárov. Zariadenie už stihlo vymeniť kódy a prisľúbilo, že dajú pozor, aby sa nič podobné neopakovalo.

 

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre