8 miest, kde žijú tučniaky vo voľnej prírode

102

Tučniaky, prispôsobené na život v chladnom prostredí, žijú na každom kontinente južnej pologule. Z 18 druhov tučniakov iba dva skutočne žijú na Antarktíde. Nájdete ich na pobreží Južnej Ameriky, Austrálie, Afriky a na malých ostrovoch. Najsevernejší druh, tučniak galapágsky, žije pri rovníku a najjužnejší druh, tučniak Adélie, hniezdi v Antarktíde.

Zdroj Derek Oyen

Antarktída

Antarktída je najjužnejší, najvyšší, najsuchší a najchladnejší kontinent, väčšinou neobývaný a pokrytý ľadom. Je domovom miliónov tučniakov, najmä tučniakov cisárskych a Adélie, ktoré tu žijú celoročne. Tučniaky Chinstrap, makaróny a gentoo žijú na Antarktickom polostrove, no rozmnožujú sa na subantarktických ostrovoch. V zime tučniaky cisárske kladú vajíčka na morský ľad a samce ich inkubujú v drsných podmienkach, bez potravyštyri mesiace.

Zdroj Birger Strahl

Austrália

Antarktída je dnes domovom tučniakov, ale výskum z roku 2020 ukazuje, že ich predkovia pochádzajú z Austrálie a Nového Zélandu. Dnes v Austrálii žije najmenší druh, tučniak malý. Hoci Austrália má horúce podnebie, jej južné pobrežie má chladné vody a mierne podnebie, kde sa malým tučniakom dobre darí. Najväčšia populácia, asi 40 000 tučniakov, žije na ostrove Phillips.

Zdroj fveronesi1

Argentína

Juh Argentíny má pobrežie s chladnými vodami Tichého oceánu, ktoré podporujú veľké populácie tučniakov magellanových. V rezervácii Punta Tombo v provincii Chubut hniezdi viac ako 200 000 párov. Hoci populácia klesá, v roku 2020 bola na odľahlom argentínskom ostrove objavená nová kolónia.

Zdroj William Warby

Falklandy

Falklandské ostrovy, vzdialené takmer 500 km od Patagónie, sú domovom piatich druhov tučniakov: magellanových, rockhopperov, gentoo, kráľovských a makarónových, s takmer miliónovou populáciou. Ostrovy podporujú najväčšiu populáciu tučniakov gentoo na svete. Hniezdia 5 km od pobrežia a vytvárajú „tučniačie diaľnice“ na ceste k oceánu za potravou. Zatiaľ čo celosvetová populácia tučniakov klesá, populácia tučniakov gentoo na Falklandských ostrovoch sa za posledných 25 rokov výrazne zvýšila.

Zdroj CJ_Photo_1

Galapágy

Galapágy sú sopečné ostrovy pri pobreží Ekvádoru, kde žije jediný druh tučniaka na severnej pologuli – tučniak galapágsky. Tento malý tvor, dosahujúci výšku okolo 50 cm, sa ukrýva v jaskyniach a trhlinách pozdĺž skalnatého pobrežia, aby sa vyhol tropickému teplu. Humboldtov prúd prináša chladnú vodu a ryby z Antarktídy, čo umožňuje tučniakom prežiť. S približne 600 hniezdiacimi pármi je tučniak galapágsky považovaný za ohrozený druh.

Zdroj Torsten Dederichs

Tristan da Cunha

Malý reťazec vyhasnutých sopiek v južnom Atlantiku je najvzdialenejším ostrovným reťazcom na svete. Nachádza sa viac ako 1600 km od Južnej Ameriky a Afriky. Napriek svojej malej veľkosti je dôležitým miestom hniezdenia tučniakov severných. Na neprístupnom ostrove žije 27 000 kusov, no populácia od roku 1950 výrazne klesla. Tento druh je teraz ohrozený kvôli rastúcim teplotám oceánov a zníženiu koristi.

Zdroj Biodiversity Challenge Funds

Nový Zéland

Napriek svojej tropickej povesti je Nový Zéland domovom štyroch druhov tučniakov:malých, nástrahov, žltookých a chocholatých Fiordland. Tieto tučniaky obývajú pobrežia Južného ostrova a menších južných ostrovov. Tučniak žltooký je najväčší a najvzácnejší, s populáciou asi 3 000 dospelých jedincov, čo je druhá najnižšia populácia po tučniakovi galapágskom.

Zdroj Arindam.Bhattacharya

Južná Afrika

Južná Afrika sa nedávno stala domovom tučniakov. Historicky bol tučniak africký obmedzený na ostrovy pozdĺž pobrežia južnej Afriky, od Angoly po Mozambik. V roku 1980 však boli založené dve kolónie na pevninských plážach blízko Kapského Mesta. Výskumníci zistili, že tieto pevninské kolónie môžu teraz prosperovať vďaka odstráneniu predátorov ľudskými aktivitami. Napriek tomu celková populácia tučniaka afrického klesá od roku 1920 a tento druh je teraz ohrozený.

Zdroj atlanticstorm (Christopher_Griner)

Tučniaky sú nelietavé vtáky prispôsobené chladnému prostrediu, žijúce predovšetkým v subantarktických a antarktických oblastiach sveta.

Zdroj

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre