Sny si treba plniť bez ohľadu na vek. Dôkazom je 89-ročný muž, ktorý si spravil doktorát z fyziky

279

Nikto nie je príliš starý na to, aby sa učil, pretože láska k vedomostiam nemá hraníc. To je správa, ktorú sa snaží šíriť 89-ročný profesor na dôchodku. Manfred Steiner si spravil len pár týždňov pred 90. narodeninami doktorát z fyziky. Je to vlastne už jeho tretí doktorát, a tento neobyčajný profesor sa ani zďaleka nechystá so vzdelávaním skončiť.

Pred dôchodkom pracoval na Lekárskej fakulte Brownovej univerzity ako profesor medicíny. Priznal však, že medicína nebola jeho prvou láskou – tou bola fyzika. Vyrástol vo Viedni a mladosť strávil trápením v dôsledku druhej svetovej vojny. Ako dieťa ho veľmi fascinovala fyzika a sníval o tom, že keď vyrastie, bude študovať práve tento odbor. Rodina ho však presvedčila, aby študoval medicínu, vraj je to výnosnejšie odvetvie. A keďže po vojne ekonomika výrazne utrpela, rozhodol sa počúvnuť rady rodiny.

Vo Viedni si spravil MUDr. a krátko potom emigroval do Spojených štátov, kde na univerzite Tufts ďalej študoval hematológiu a na Massachusettskom technologickom inštitúte biológiu. Druhý doktorát z MIT z biochémie získal v roku 1967. Rok na to pôsobil ako docent medicíny na Brownovej univerzite, ktorá je dnes známa ako Warren Alpert Medical School. 26 rokov učil elitných doktorov a výskumníkov. V roku 1994 sa pre výskum v Severnej Karolíne rozhodol ukončiť kariéru v akademickom prostredí.

V roku 2000 odišiel do dôchodku, ktorý sa rozhodol stráviť na Rhode Islande. Jeho celoživotný sen, študovať fyziku, mu však nedal pokoj, preto sa rozhodol rozumne naložiť s voľným časom a spraviť si tretí doktorát.

Cesta k ďalšiemu titulu v jeho veku nebola jednoduchá, jeho odhodlanie ho ale poháňalo vpred. Konečne si splnil sen a svoju dizertačnú prácu sa chystá čoskoro publikovať. Po opýtaní, či ľutuje, že už v mladosti si nesplnil tento sen, povedal, že vôbec nič neľutuje. Povedal, že mal dobrý život a pôsobenie v oblasti medicíny si užíval. Takisto vyslovil prianie, aby sa mladé generácie nikdy neprestali vzdelávať a nehľadiac na vek nasledovali svoje sny.

Zdroj

Foto: AwesomeInventions

Ivana Božiková
Zdravím, volám sa Ivana a študujem filológiu v Banskej Bystrici. Rada čítam, píšem, zisťujem a vymýšľam, cestujem, spoznávam, smejem sa a nepohrdnem ani dobrým jedlom. Teší ma!
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre