Vincent van Gogh: Umelec, ktorý prebehol svoju dobu

1303

Vincent van Gogh je jeden z najvýznamnejších umelcov našej histórie. Dnes môžeme navštíviť múzeum v Amsterdame v Holandsku, ktoré nesie jeho meno. Radosť našim očiam robia jeho neskutočné diela v hodne niekoľkých miliónov. Smutné je, že toto uznanie nedostal počas svojho života. Kto bol Vincent Van Gogh a čím bol výnimočný?

1.Boli štyria v rodine ktorý niesli meno Vincent van Gogh

Vincent van Gogh nebol jediný, kto mal v rodine svoje meno. Umelec Van Gogh bol pomenovaný po svojom mŕtvo narodenom staršom bratovi, ktorý bol zase pomenovaný po ich starom otcovi. Jeho ďalší brat Theo van Gogh tiež pomenoval svoje dieťa Vincent.

2. Maľovať začal až vo veku 27 rokov

Van Gogh začal maľovať až v relatívne neskorom veku 27 rokov a bol väčšinou samouk. Jeho prvé obrazy nevyzerali vždy tak ako ich väčšina ľudí pozná. Keď začal maľovať, používal fádnu paletu farieb a maľoval niektoré drsné reality života. Chudoba a finančné ťažkosti boli bežnou témou v mnohých jeho raných dielach. Až neskôr vo svojej umeleckej kariére začal používať živé farby, ktorými je tak známy. Nižšie je obraz akým štýlom maľoval predtým.

Zdroj: YouTube Screenshot

3. Bol blízkym priateľom Paula Gauguina

 Van Gogh sa stretol s Paulom Gauguinom v Paríži v roku 1887. Títo dvaja spolu často maľovali, ale boli štylisticky odlišný. Predpokladá sa, že jeho priateľstvo s Gauguinom sa skončilo po incidente s rezaním uší, ktorý sa týkal oboch (o tom sa bude hovoriť neskôr v tomto príspevku).

V liste Theovi v roku 1888 van Gogh o Gauguinovi povedal:

Gauguin mi dodáva odvahu predstaviť si veci, ktoré skutočne nadobúdajú tajomnejší charakter.

4. Jeho život je zdokumentovaný prostredníctvom mnohých listov, ktoré napísal

Van Gogh počas svojho života napísal viac ako 800 listov svojmu bratovi a blízkemu priateľovi Theovi, svojim umeleckým priateľom Paulovi Gauguinovi a Emilovi Bernardovi a mnohým ďalším. Mnohé z listov sú nedatované, no historikom sa podarilo väčšinu listov zoradiť chronologicky.

Tieto listy sú najkomplexnejším dostupným zdrojom informácií o živote van Gogha a poskytujú okno do van Goghovho sveta.

Medzi van Goghom a jeho bratom Theom si vymenili viac ako 600 listov. Tieto listy rozprávajú príbeh ich celoživotného priateľstva a van Goghových umeleckých názorov a teórií. Theo si nechal všetky van Goghove listy a van Gogh si nechal niekoľko listov, ktoré dostal. Keď obaja zomreli, Theova vdova Johanna van Goghová zbierala a upravovala listy. Väčšina listov bola uverejnená v roku 1914.

Zdroj: YouTube Screenshot

5. Predtým, ako sa vyhlásil za umelca, vyskúšal mnoho iných povolaní

Van Gogh bol maliarom len posledné desaťročie svojho relatívne krátkeho života. Pred maľovaním to skúsil v mnohých iných povolaniach, ako napríklad obchodník s umením (ako jeho brat Theo), učiteľ a kazateľ.

V žiadnej z týchto oblastí nemal úspech a v liste Theovi v roku 1880 sa vyhlásil za umelca. Potom precestoval Belgicko, Holandsko a Francúzsko, aby dosiahol svoju umeleckú víziu.

6. Počas svojho života nezažil veľký komerčný úspech

V skutočnosti sa predpokladá, že van Gogh počas svojho života predal iba jeden obraz, a to Červené vinice pri Arles. Keby žil o niečo dlhšie, možno mal možnosť zažiť niektoré plody svojej neskoršej slávy.

Zdroj: YouTube Screenshot

7. Trápila ho choroba

Van Gogha väčšinu života trápila duševná choroba. Strávil čas v psychiatrických liečebniach, vrátane obdobia v Saint-Rémy.

Dôkazy naznačujú, že mal maniodepresiu a trpel psychotickými epizódami a bludmi. Mnohí moderní psychiatri sa pokúšali diagnostikovať van Gogha pomocou možných diagnóz vrátane schizofrénie, porfýrie, syfilisu, bipolárnej poruchy a epilepsie.

Svoje fyzické zdravie zanedbával aj zlou stravou a nadmerným pitím. Či to prispelo k jeho zlému duševnému zdraviu, nie je známe.

8. Rezal si vlastné ucho

Okolo van Goghovho incidentu s rezaním uší existuje veľa teórií. Jednou z populárnych teórií je, že van Gogh si vzal žiletku na ľavé ucho a čiastočne si ho odrezal po tom, čo sa dostal do bitky s umelcom Paulom Gauguinom. Čiastočne odrezané ucho potom zabalil do papiera a doručil ho žene v bordeli, do ktorého chodili on aj Gaugin.

Zdroj: YouTube Screenshot

Zdroj

 

Tomáš Hanták
Ahoj, volám sa Tomáš. Vo voľnom čase sa venujem hudbe, rád športujem a trávim čas s blízkymi. Odmalička som miloval čítať, no neskôr som si našiel záľubu aj v písaní. Preto budem rád, ak vám moje články aspoň trochu spríjemnia deň.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre