Zaujímavosti ku káve, ktoré ti zaručene rozšíria obzory #1600 – Vafle z uretánu? A kam sa podela naša detská flexibilita?

6830

V dnešných zaujímavostiach ku káve sa dozviete, ako sa istý Fredric Baur zmestil do krabičky od chipsov, ale aj to, že správať sa drzo môže mať niekedy príliš rýchly spád. 

Verzia bežeckých topánok Nike Cortez sa vyznačovala jedinečným vyvýšeným vaflovým dizajnom na spodnej časti topánky, ktorý umožňuje trakciu na rôznych povrchoch. Jedného dňa počas raňajok napadlo atletického trénera Billa Bowermana (spoluzakladateľ spoločnosti Nike), že použije vafľovačku, aby roztavením uretánu vytvoril ľahké „gumené vafle“, ktoré pripevní k bežeckým topánkam. O niekoľko vylepšení neskôr pomohol Billov nápad dostať Nike na vysoké priečky bežeckého sveta. 

Novorodenci prichádzajú na svet s približne 300 kosťami, čo je takmer o 100 viac, ako majú dospelí ľudia. Bonusové kosti obsahujú mäkké a flexibilné chrupavky, ktoré sa s pribúdajúcim vekom spájajú a stávajú tvrdšími, pretože do nich vrastie vápenatá hmota. Tento proces pokračuje až do obdobia dospievania. Okolo 16. roku života je všetka extra chrupavka, s ktorou sme sa narodili, nahradená kosťou.

Štadión mal väzenie, súdnu sieň a sudcu, ktorý rýchlo rozdával rozsudky neposlušným fanúšikom. Po tom, čo sa v roku 1997 na konci futbalového zápasu spustilo na tribúnach niekoľko pästných súbojov sa Philadelphia Eagles rozhodla, že pod svojím štadiónom postaví väzenie a súd pre nespratných fanúšikov. Pôvodný štadión veteránov bol v roku 2004 zbúraný a s ním aj slávna súdna sieň.

Baur bol tak hrdý na svoj dizajn, že požiadal, aby ho v prípade smrti spopolnili a pochovali v jednej z plechoviek. Stalo sa tak 4. mája 2008, keď mal Dr. Frederic Baur 89 rokov. Jeho deti vyhoveli poslednej žiadosti. Časť pozostatkov Frederica Baura pochovali v plechovke Pringles v Arlington Memorial Gardens v Cincinnati v štáte Ohio. A tú druhú uložili do klasickej urny.

Jediný člen ZZ Top, ktorý nemá bradu, je bubeník Frank Beard (beard angl. – fúzy, brada). V roku 1984 spoločnosť Gillette ponúkla členom skupiny Billymu Gibbonsovi a Dustymu Hillovi po milión dolárov, keď si oholia svoje brady. Obaja ponuku odmietli so slovami, „Bez nich sme príliš škaredí.“

Oficiálny názov krajiny v južnej časti Severnej Ameriky sa nazýva Spojené štáty mexické. Mexiko s rozlohou 1 972 550 km2 je jednou z najväčších krajín sveta a 10. najľudnatejšou krajinou s prevažne španielsky hovoriacim obyvateľstvom. Mexiko je organizované ako federálna republika pozostávajúca z 31 štátov.

Podľa Pacific Standard používa Ikea asi jedno percento svetových komerčných dodávok dreva. Pre predstavu je to zhruba 17,8 miliónov kubických metrov. 

 

Málo? Tak hor sa na predošlú časť!

 

Zdroj: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre