15 zaujímavých a náučných faktov o 7 divoch sveta plus ešte o čosi viac

7036

Asi všetci dobre poznajú 7 divov sveta. Možno ich nevymenujete všetky, ale určite ste už o nich minimálne počuli. Zoznam, ktorý obsahuje tieto divy však nie je jediný. Aké iné zoznamy ešte existujú? Prečo je len sedem divov sveta? Ktoré sú vlastne tie 7 divy sveta? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete po prečítaní týchto 15 neuveriteľných faktov.

Fakt č. 1: Sú navrhnuté tak, aby svetu predstavili najkrajšie pamiatky a štruktúry na svete. V priebehu rokov boli zostavené už mnohé zoznamy „zázrakov sveta“. Avšak na pôvodnom zozname je 7 divov sveta, ktoré sú známe ako „Sedem divov starovekého sveta“.

Fakt č. 2: Týchto sedem divov bolo založených na základe sprievodcovských kníh, ktoré používali helenskí obyvatelia.

Fakt č. 3: Sedem divov sveta sa nachádza okolo Stredozemného mora a bývalej Mezopotámie.

Mediterranean and Mesopotamia fotografia
Foto od Internet Archive Book Images

Fakt č. 4: Tento počet bol pravdepodobne vybraný pretože Gréci verili, že číslo 7 predstavuje dokonalosť. Niektorí vedci však naznačili, že číslo sedem tiež predstavuje skutočnosť, že v tom čase bolo známych 5 planét. Ak k tomu pridali Slnko a Mesiac rovnalo by sa to číslu sedem.

Fakt č. 5: Pôvodných sedem divo sveta predstavuje – Rodoský kolos, Veľká pyramída v Gíze/Egyptské pyramídy, visuté záhrady v Babylone, Alexandrijský maják, Mauzóleum v Halikarnasse, Diova socha v Olympii a Artemidin chrám v Efeze.

seven wonders of the ancient world fotografia
Foto od guillenperez

Fakt č. 6: Existencia jedného zo siedmych divov sveta je otázna. Vzhľadom k tomu, že visuté záhrady v Babylone by bolo veľmi ťažké zavlažovať a v starovekej literatúre neexistujú žiadne rukopisy z prvej ruky, mnohí moderní vedci pokladajú rozprávky o tomto krásnom mieste za fiktívne.

Fakt č. 7: Jediný div sveta, ktorý stále existuje je Veľká pyramída v Gíze.

seven wonders of the world fotografia
Foto od paweesit

Fakt č. 8: Existuje druhý najznámejší zoznam divov sveta, ktorý zahŕňa stredoveké zázraky. Na rozdiel od pôvodných 7 zázrakov tu neexistuje konsenzus v tom, čo patrí do tohto zoznamu a čo nie.

Fakt č. 9: Tretí zoznam zahŕňa aj moderné pamiatky. Asi nie je prekvapujúce, že existuje okolo toho veľa nezhôd a rozdielnych názorov na to, ktoré pamiatky budú zaradené medzi nové divy sveta.

seven wonders of the ancient world fotografia
Foto od guillenperez

Fakt č. 10: Každá krajina má iný názor a napr. v každom z rokoch 1994, 2001 alebo 2006 boli vytvorené rôzne záznamy nových 7 divov sveta pretože každý tam vidí iných kandidátov na tieto posty.

seven wonders of the ancient world fotografia
Foto od leonyaakov

Fakt č. 11: Existuje tiež zoznam, kde sú zapísané ako divy sveta mestá a štáty, a to konkrétne: Durban, Južná Afrika, Vigan, Filipíny, Havana, Kuba, Kuala Lumpur, Malajzia, Bejrút, Libanon, Doha, Katar, a La Paz, Bolívia.

kuba fotografia
Foto od Jorbasa

Fakt č. 12: Väčšina krajín má zoznam so svojimi vlastnými „národnými“ siedmymi divami.

Fakt č. 13: Aj keď väčšina zoznamov obsahuje sedem divov (pretože Gréci spočiatku určili sedem), koncept ôsmeho zázraku je dosť rozšírený. Mnohé zoznamy budú v budúcnosti obsahovať „čestný“ ôsmy záznam.

Photo by geralt

Fakt č. 14: Je zaujímavé, že medzi divy možno zaradiť aj ľudí! Andre Giant bol často označovaný ako ôsmy zázrak sveta kvôli jeho obrovskej veľkosti – 224 cm a 240 kg.

Foto od macabrephotographer

Fakt č. 15: Niektoré zoznamy môžu byť dosť kontroverzné pretože niektoré z nich obsahujú aj ľudí alebo pojmy. Dokonca aj fiktívne postavy, ako je King Kong a sú propagované s nápisom „poďme si pozrieť ôsmy div sveta!“

the king kong fotografia
Foto od David Blackwell.

Zdroj: list25

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre