7 trochu zvláštnych pravidiel, ktoré musí dodržiavať kráľovská rodina pri cestovaní do zahraničia

10435

Kráľovská rodina má veľký zoznam pravidiel týkajúci sa cestovania. Tieto pravidlá sa vzťahujú na ich batožinu, jedlo, veci, ktoré si musia vziať so sebou, taktiež na to, koľko času kde môžu stráviť atď. Niektoré z týchto povinností znejú možno absurdne, ale dôvody, ktoré za nimi stoja, sú v skutočnosti dosť jasné a logické.

Foto od Wikimedia

 

Krátke a nudné cesty

Kniežatá, vojvodkyne a dokonca aj kráľovná môžu snívať o dovolenkách, ktoré sú plné pokojných prechádzok, výletov či návštev kaviarní. Samozrejme, môžu si dovoliť navštíviť akúkoľvek časť sveta, ale má to svoje pravidlá. Členovia Kráľovskej rodiny trávia väčšinu času na oficiálnych stretnutiach a každú minútu musia vtesnať do nabitého programu. Dokonca vedia presný čas, kedy by mali opustiť udalosť a dostať sa do auta. Mimochodom, na návštevu najpopulárnejších atrakcií sveta majú zvyčajne iba okolo 40 minút.

Rovnaké oblečenie

Angela Kelly, osobná asistentka a stylistka kráľovnej, vždy berie 2 rovnaké oblečenie pre kráľovnú. Ide o to, že kráľovná by mala vždy vyzerať absolútne nedotknuto, čiže bez dierok, očka na silonkách či škvŕn. Takže v prípade nepríjemných udalostí by sa mala rýchlo prezliecť, aby si nikto nič nevšimol.

Čierny oblek

Monarchovia by mali mať vždy v batožine čierny oblek. Nie je to pre oficiálne príležitosti, je to špeciálne oblečenie pre prípad, že niektorí z ich príbuzných alebo blízkych priateľov zomrie, zatiaľ čo kráľovská rodina bude v zahraničí. Po svojom návrate budú takto vhodne oblečení okamžite. Toto pravidlo sa uplatňovalo po tom, ako otec Alžbety II. zomrel v roku 1952, kedy bola v Afrike. Keď sa vrátila domov, musela na svoje pohrebné oblečenie dlhšie čakať.

Mali by mať k dispozícii náhradu vlastnej krvi

Toto je zrejme tá najneobvyklejšia vec, ktorú možno nájsť v batožine členov tejto rodiny. Podľa protokolu si musia so sebou vziať náhradu vlastnej krvi v prípade núdze. A čo viac, musí byť prítomný lekár, ktorý vykonáva transfúziu krvi, takže osobný lekár vždy cestuje s členmi kráľovskej rodiny.

Sprevádza ich veľká skupina asistentov

Kamkoľvek idú, berú so sebou veľkú skupinu asistentov. Sekretári, kaderníci, bodyguardi, stylisti či opatrovatelia detí – skrátka každý, kto môže byť počas cesty nápomocný. Kráľovná má 34 asistentov a vojvodovia z Cambridge majú okolo 10 pomocníkov. Meghan a Harry sú sprevádzaní iba niekoľkými tlmočníkmi a osobným stylistom.

Mali by vedieť, ako pozdraviť ľudí vo všetkých jazykoch sveta

Členovia rodiny, ktorí sú predstaviteľmi britskej monarchie, sa musia naučiť pozdraviť ľudí vo viacerých jazykoch. Mali by tiež poznať a byť schopní preukázať pravidlá etikety krajiny, ktorú navštívia. Vždy majú svojich asistentov, ktorí ich pripravujú na dôležitú cestu. Navyše sú vždy sprevádzaní tlmočníkmi (ktorí sú rodenými hovorcami z miesta, ktoré navštívia), aby sa vyhli akýmkoľvek prestávkam v dialógu a rýchlo odpovedali na akékoľvek otázky.

Individuálne menu pre každého člena rodiny

Zamestnanci paláca vopred rokujú so zahraničnými kuchármi o jedle pre každého člena kráľovskej rodiny. Je zakázané pridávať do jedla cibuľu alebo príliš veľa korenia (aby si zachovali čerstvý dych), morské plody alebo iné potraviny, ktoré môžu spôsobovať problém. Pokiaľ ide o kráľovnú, udržiava svoje obľúbené jedlo v tajnosti, pretože si myslí, že ak by ho komukoľvek prezradila, pripravoval by jej toto jedlo vždy a do konca života.

 

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre