Hongkongské mrakodrapy vidíte zvonku, no viete v akých podmienkach žijú ich obyvatelia?

21891

Hustota obyvateľstva v Hongkongu je obrovská, preto mesto neustále rastie a pribúdajú aj byty, resp. mrakodrapy. Väčšina obyvateľov totiž žije v týchto mrakodrapoch, no nie je to luxusný život ako by sa mohlo zdať zvonku. Tieto budovy sa nazývajú aj ako klietkové domy a pochopíte prečo. Mnohí z vás ste určite videli tieto obrovské budovy na fotografiách, ale len málo ľudí v skutočnosti vie, čo sa v nich skrýva.

Čo sú hongkonské „klietkové domy“?

Priemerná cena jedného metra štvorcového v týchto bytoch sa pohybuje okolo neuveriteľných 25 560 eur. Napríklad v Moskve je to 2 910 eur a na Slovensku je to 1556 eur. Sociálna nerovnosť v Hongkongu je skutočne veľmi výrazná a jeden klietkový dom obsahuje aj niekoľko typov bytov pre ľudí s rôznymi úrovňami príjmu.

V klietkových domoch sa nachádzajú 4 úplne odlišné typy bytov:

1. Byty pre chudobných

Viac ako 20% obyvateľov Hongkongu, čo je takmer 1,5 milióna ľudí, žije pod hranicou chudoby. V týchto klietkových domoch sú pre nich vyčlenené tzv. Dorms. Dorms sú izby s asi 20 klietkami vnútri, pričom každá klietka má rozlohu približne 1,8 x 0,6 metra. Chudobní ľudia skutočne žijú v takýchto malých priestoroch, čo je ťažké si vôbec niečo také predstaviť. Život v týchto hrozných podmienkach ich ale aj napriek podmienkam stojí až 180 – 200 dolárov mesačne. Nie všetci sú však nezamestnaní, mnohí predávajú veci na trhoch alebo umývajú riad, ale napriek tomu si nemôžu dovoliť lepšie životné podmienky pre seba. V týchto klietkach musia často žiť roky alebo celý život.

2. Komunálne byty pre nižšiu triedu

V klietkových domoch sú pre túto skupinu ľudí špeciálne spoločné byty. Ľudia majú spoločnú kuchyňu a toaletu a dom obsahuje 5 až 6 malých miestností, do ktorých sa zmestí iba stôl a posteľ. Ak máte to šťastie, možno nájdete priestor aj pre skrinku, ale ľudia často musia vešať svoje veci priamo na steny. Tento druh miestnosti stojí približne 500 dolárov mesačne.

3. Maličké byty pre mladých ľudí a mladé rodiny

Začať nezávislý život v Hongkongu je veľmi ťažké aj preto, že prenájom bytu stojí príliš veľa peňazí. Jednoizbový byt v klietkovom dome na predmestí stojí takmer 1 650 dolárov na mesiac. Priemerný plat mužov je pritom na úrovni 2 500 dolárov a u žien je to 1 900 dolárov. Preto si mladí ľudia môžu dovoliť len malé byty, kde je ťažké vôbec hýbať sa. Väčšina bytov dokonca nemá kuchyňu, ale zároveň sú často plné rôznych inteligentných pomôcok a zariadení, tajných skriniek či transformovateľného nábytku.

4. Apartmány pre strednú triedu

Tu patria takzvaní „bohatí obyvatelia“, ktorým sa podarilo uspieť v práci, prenajať si alebo dokonca vlastniť byty s kuchyňou a kúpeľňou. Tieto obydlia sú však zvyčajne veľmi malé a 4 až 5 ľudí sa tlačí na priestore s rozlohou 20 až 25 metrov štvorcových.
Jednotliví členovia rodiny niekedy nemajú ani vlastnú spálňu. Vynaliezaví obyvatelia potom využívajú rôzne triky, napríklad inštalujú futuristické postele, ktoré v skutočnosti slúžia ako samostatné miestnosti.

 

 

 

Zdroj

Foto: Brightside

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre