Jedinci najohrozenejšieho poddruhu gorily boli vyfotografovaní spolu s mláďatkami

503

Gorila nigeríjská je najohrozenejší poddruh sveta. Vo voľnej prírode ich žije už iba približne 300. V súčasnosti sú teda uvedené na zozname kriticky ohrozených druhov zvierat. Organizácia na ochranu prírody, WildS Conservation Society, však uviedla, že nové fotografie im dávajú novú nádej, pretože ukazujú, že sa počet mladých mladých goríl vo voľnej prírode zvyšuje.

Foto od Facebook

Profesor John Oates, hlavný autor prvého akčného plánu pre gorily nigeríjské z roku 2007 uviedol: „Je úžasné vidieť obrázky goríl žijúcich v pohorí Mbe. Zábery ukazujú veľa mladých goríl, čo naznačuje, že populácia je v dobrom zdravotnom stave. Začiatkom 70. rokov sme si totiž v Nigérii mysleli, že gorily už úplne vyhynuli. Ale iniciatívy, s ktorými sa začalo aj za pomoci miestnych komunít, tento názor vyvrátili a dlho sme dúfali, že sa tento poddruh konečne ukážu svetu.“ Najnovšie fotografie teda jasne ukazujú, že tieto gorily nevymreli a stále žijú v pohorí Mbe v južnej Nigérii. A zdá sa, že sa im darí dobre.

Od ostatných druhov sa tieto gorily líšia tým, že majú menšie hlavy, dlhšie ramená a svetlejšiu srsť. A sú tiež prirodzene ostražité pred ľuďmi. Prežívajú iba v izolovanom regióne pozdĺž hranice Nigérie s Kamerunom. Ľuďom sa ukazujú len výnimočne a aj preto sú tieto zábery zvláštne a zároveň veľmi cenné. Inaoyom Imong, riaditeľka spoločnosti WCS uviedla: „Je nesmierne vzrušujúce vidieť toľko mladých nigeríjských goríl. Je to náznak toho, že tieto gorily sú po predchádzajúcich desaťročiach lovu lepšie chránené a úspešne sa rozmnožujú. My ich však teraz musíme pre pytliakmi chrániť ešte viac.“

 

 

 

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre