Najväčší nelietajúci druh papagája, ktorým je “kākāpo”, bol kedysi jeden z najbežnejších vtákov žijúci na Novom Zélande. Aj to sa však rokmi zmenilo a dnes tam žije už len okolo 147 dospelých jedincov, pričom pár rokov dozadu ich bolo ešte menej a hrozilo ich vyhynutie. Avšak, v týchto dňoch prišla radostná správa, z ktorej sú ochrancovia prírody nadšení. Tešia sa totiž z obrovského “baby boomu”.

Kedysi sa dokonca predpokladalo, že tento druh už vyhynul, až kým sa v 70. rokoch na ostrove nenašiel malý počet týchto jedincov. V priebehu nasledujúcich desaťročí sa ich populácia postupne zvyšovala, a to z 18 vtákov v roku 1977 na 50 vtákov v polovici 90. rokov.

Samica kākāpō rodí mláďatká len každé dva až štyri roky, keď stromy rimu produkujú ovocie v roku, ktorý je známy ako rok stožiarov. Posledný rok stožiarov bol v roku 2016 a práve vtedy sa zaznamenal len donedávna rekordný nárast papagájov – populácia tohto druhu stúpla o 34 jedincov. Tento mesiac však došlo k ďalšiemu prelomeniu rekordu, kedy počet narodených mláďat bol až 76, čo je viac ako dvojnásobok predchádzajúceho rekordného počtu mláďat. “Je to absolútne obrovské a skvelé,” povedal Dr. Andrew Digby, vedecký poradca programu obnovy kākāpov ministerstva ochrany.

V Invercargille zriadili dočasné zariadenie na chov mláďat, ktoré pomáha starať sa o najzraniteľnejšie mláďatá a zároveň poskytuje ľuďom vzácnu príležitosť vidieť kākāpō predtým, ako sa vrátia do svojich domovov. “Kākāpō je kultúrnym pokladom pre všetkých novozélandských občanov a my sme nesmierne nadšení, že sa tento rok môžeme o svoj úspech podeliť s verejnosťou,” povedal Bronis Jeynes.

Zdroj

Zanechať komentár

avatar
  Subscribe  
Upozorniť