Najbohatšia krajina sveta? Katar. A dozviete sa viac

1671

Krajina šejkov a moslimov. Rozlohou nie je vôbec veľká, no o to je bohatšia. Zaujímavé je, že Katar leží na nehostinnej a suchej púšti. Za svoju silnú ekonomiku môžu vďačiť najmä rope a zemnému plynu. Prečítajte si teraz niekoľko zaujímavých faktov o tejto krajine. A určite ste o väčšine ešte ani nepočuli.

qatar fotografia
Photo by GooseB

Je to najbohatšia krajina na svete

Čo sa týka HDP na jedného obyvateľa, v Katare to je 127 600 amerických dolárov. Týmto ukazovateľom krajina predbehla Luxembursko. Okrem iného, Katar má tretie najväčšie zásoby zemného plynu a ropy na svete a to aj napriek tomu, že je geograficky menší ako napr. mesto Yorkshire.

Najväčšia letecká spoločnosť sveta

Spoločnosť Qatar Airways nedávno predbehla Emirates a získala titul najlepšej leteckej spoločnosti. Je to už štvrtýkrát, čo táto spoločnosť získala hlavnú cenu. Predtým sa tak stalo aj v rokoch 2011, 2012 a 2015.

qatar fotografia
Photo by Wikimedialmages

Produkuje však viac emisií v prepočte na obyvateľa, ako ktorákoľvek iná krajina

A je to približne 35,73 ton ročne. Keďže sa tam ťaží ropa a ide o futuristickú metropolu, tak niet divu.

Je však najbezpečnejšou krajinou na svete

Pretože práve v Katare je najmenšia pravdepodobnosť, že ho zasiahne prírodná katastrofa. Naopak, najmenej bezpečné v tomto smere je Vanuatu, Tongo a Filipíny.

Kopce tam nenájdete

Ak tam niekedy pôjdete a budete sa chcieť pozrieť z nejakého vyvýšeného kopca na okolitú krajinu, máte smolu. V Katare nie sú žiadne kopce. V skutočnosti sa krajina nachádza vo výške iba 28 metrov.

qatar fotografia
Foto od pom‘.

Počet mužov výrazne prevyšuje počet žien

Na každú ženu v Katare pripadajú dvaja muži. Prečo? Pretože je to krajina, kde smeruje množstvo prisťahovalcov, z ktorých väčšina sú mladí muži.

Všetci žijú v meste

Je to jedna z najviac urbanizovaných krajín na svete.

qatar fotografia
Foto od Francisco Anzola

Stromy tam nenájdete

Existujú 4 krajiny, v ktorých nenájdete žiadny les, a to: San Maríno, Katar, Grónsko a Omán.

Ženy to nemajú ľahké

Katar je oproti ostatným štátom sveta riadne pozadu. Tamojšie ženy to majú v krajine naozaj ťažké. Medzi mužmi a ženami tam totiž existujú priepastné rozdiely v takmer všetkých oblastiach každodenného života, či už ide o školstvo, prácu či politiku. Navyše, v Katare prevláda veľmi konzervatívna vetva Islamu, ktorá nedovoľuje ženám odhaliť na verejnosti takmer žiadny kúsok tela a neodporúča sa to ani turistkám.

qatar women fotografia
Foto od UNCTAD

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre