Mätový či pepermintový olej – Aké sú jeho účinky na zdravie? Týkajú sa predovšetkým tváre a rastu vlasov !

1072

Pepermint je aromatická bylina z čeľade mäty. Ide o hybridnú mätu, ktorá je krížencom mäty skorocelovej a mäty vodnej. Prirodzene ju možno nájsť v Severnej Amerike a Európe.

Éterický pepermintový olej je možné extrahovať z listov mäty piepornej a používa sa na rôzne účely.

Vďaka svojej úžasnej vôni a rôznym pozitívnym účinkom je mätový olej jedným z najpopulárnejších éterických olejov v súčasnosti.

Mätový olej

Formy mätového oleja

Mätový olej možno nájsť v rôznych formách:

  • Éterické oleje – ide o vysoko koncentrovanú formu, ktorú možno použiť na aromaterapiu alebo zriediť a aplikovať na pokožku
  • Extrakty – zriedenejšia forma, ktorá sa môže použiť na pridanie mätovej príchute do jedál
  • Kapsuly, ktoré sa môžu užívať ako doplnok výživy

Mätový olej má ostrú vôňu, ktorá je chladná a osviežujúca. Chuť je podobná vôni – chladná a osviežujúca.

Medzi hlavné chemické zložky mätového oleja patria mentol a menton.

Použitie mätového (pepermintového) oleja

Mätový olej má široké použitie. Môže byť použitý:

  • Pri liečbe rôznych ochorení, v rátane syndrómu dráždivého čreva, nevoľnosti a iných zažívacích problémov, ako aj pri prechladnutí a bolestiach hlavy
  • Ako lokálna aplikácia na úľavu od svrbenia, bolesti svalov a hlavy
  • Tiež ako dochucovadlo v potravinách a výrobkoch, ako sú ústne vody, mydlá a kozmetické výrobky

peperminotvý olej

Účinky mätového (peperimntového) oleja

Záznamy o použití mäty na liečivé účely siahajú až do obdobia starovekého Egypta, Grécka a Ríma. Aj v súčasnosti sú zaznamenané rôzne benefity súvisiace s užívaním mäty. Pozrime sa na niektoré z nich.

Syndróm dráždivého čreva

Niektoré z najrozsiahlejších výskumov výhod mäty piepornej sa zamerali na jej vplyv na syndróm dráždivého čreva. Syndróm dráždivého čreva je chronický gastrointestinálny stav, ktorý môže zahŕňať bolesti brucha, hnačky a zápchu. Použitie mätového oleja pri liečbe týchto príznakov sa javí ako účinná. Medzi niektoré špecifické pozitívne vplyvy patria:

  • Relaxácia hladného svalstva gastrointestinálneho traktu
  • Protizápalový účinok
  • Vplyv na baktérie, ktoré prirodzene žijú v gastrointestinálnom trakte
  • Zníženie pocitu bolesti v gastrointestinálnom trakte

 

Ďalšie ochorenia gastrointestinálneho traktu

Mätový olej alebo mentol, jedna z jeho hlavných chemických zložiek, sa používal v kombinácii s rascou na liečbu funkčnej dyspepsie. Toto ochorenie je charakterizované nadúvaním a bolesťou v oblasti žalúdka. Táto kombinovaná liečba sa javí ako sľubná pri zmierňovaní príznakov spojených so spomínanou funkčnou dyspepsiou.

Ďalšie štúdie zamerané na liečbu gastrointestinálneho traktu u detí a dospievajúcich práve bylinnými prípravkami zistili, že pepermintový olej bol v porovnaní s placebom účinný pri znižovaní trvania, frekvencie a závažnosti bolesti brucha.

Mätový olej však nebol účinný v porovnaní s kvapkami simetikónu pri liečbe koliky.

Žalúdočná nevoľnosť a mätový olej

Žalúdočná nevoľnosť sa môže často vyskytnúť po operácii. Jedna štúdia zistila, že pacienti po inhalovaní mätového (pepermintového) oleja hodnotili úroveň nevoľnosti na nižšej úrovni. Iné štúdie zaznamenali malý alebo žiaden vplyv na zníženie nevoľnosti.

Žiadny významný rozdiel medzi aromaterapiou mätovým olejom a placebom nebol zaznamenaný ani v prípade nevoľnosti a zvracania u tehotných žien.

Mätový olej na bolesť

Vedci zistili, že pri aplikácii 10 – percentného roztoku mentolu na čelo a spánky pri liečbe migrény mali účastníci v porovnaní s placebom dlhšie trvanie úľavy od bolesti a menšiu nevoľnosť a citlivosť na svetlo.

Použitie liečebného gélu obsahujúceho mentol ako jednu z jeho zložiek na pokožku na začiatku migrény výrazne zlepšuje bolesť najmenej o jednu úroveň závažnosti a to dve hodiny po aplikácii.

Pozitívny vplyv je zaznamenaný aj v prípade užívania tabliet z mäty piepornej u ľudí s ťažkosťami s prehĺtaním a s bolesťami na hrudníku, ktoré nie sú srdcové. Zaznamenané je zlepšenie príznakov.

Pokožka a rast vlasov

Mätový olej sa často používa aj v kozmetických výrobkoch.

Z niektorých výskumov možno usúdiť, že lokálna aplikácia jednopercentného roztoku mätového oleja na miesto svrbenia zlepšuje čas a závažnosť svrbenia.

Aplikácia 0,5 percentného roztoku mätového oleja na pokožku a to dvakrát denne po dobu dvoch týždňov v prípade svrbenia počas tehotenstva významne znížila závažnosť svrbenia.

Vedci tiež zistili, že trojpercentný roztok mätového oleja viedol u myší k rastu hustých a dlhých vlasov už po štyroch týždňoch.

Baktérie a kvasinky

Mätový olej má tiež mierne antimikrobiálne vlastnosti. Bola zaznamenaná určitá protiplesňová aktivita v prípade rôznych kmeňov kvasiniek Candida. Mätový olej podľa štúdií nevykazoval žiadnu antimikrobiálnu aktivitu proti druhu Streptococcus. Jedna štúdia zistila, že inkubácia mätového oleja s niekoľkými kmeňmi Staphylococcus aureus, z ktorých niektoré boli rezistentné na antibiotiká, inhibovala produkciu dôležitého bakteriálneho toxínu. Tento účinok závisel od dávky, čo znamená, že sa zvyšoval s rastúcimi dávkami mätového oleja.

Výroba mätového oleja

Mätový olej si viete vyrobiť aj doma. Potrebujete na to samozrejme listy mäty a niektorí z nosných olejov ako napríklad kokosový či olivový olej. Následne vybavenie, ktoré vám zaručí váš domácky produkt. Celemu postupu ako vyrobiť mätový olej doma máme v osobitnom článku.

 

Vedľajšie účinky mätového oleja

Odporúča sa používať éterické oleje iba podľa pokynov výrobcu.

Éterické oleje nie sú určené na perorálne užívanie. Niektoré možné vedľajšie účinky užívania extraktu z mäty piepornej zahŕňajú pálenie záhy, nevoľnosť a zvracanie.

Aromaterapia alebo lokálne použitie zriedeného éterického oleja z mäty piepornej prináša významné benefity spojené len s malým rizikom. Aromaterapia môže byť toxická pre domáce zvieratá a pred je použitím je potrebné zvážiť tiež prítomnosť detí a tehotných žien.

Ak sa mätový olej užíva vo veľmi veľkých dávkach, môže pôsobiť toxicky a to kvôli zlúčenine zvanej pulegón, ktorá je toxická. Kozmetické prípravky by mali obsahovať jedno percento alebo menej tejto toxickej zlúčeniny.

Je dôležité mať na pamäti, že mätový éterický olej je veľmi koncentrovaný a pred topickým použitím by sa mal vždy správne zriediť.

V niektorých prípadoch môže mätový olej nanášaný na pokožku spôsobiť podráždenie alebo vyrážku.

 

Užitočné zdroje:

https://www.healthline.com/health/benefits-of-peppermint-oil

 

Viktória Žolnová
Volám sa Viktória, vyštudovala som manažment v Prešove a v súčasnosti pracujem ako koordinátorka dobrovoľníkov pracujúcich s deťmi a mládežou. Veľmi rada čítam knihy a to najmä v angličtine, cestujem a tak spoznávam nových ľudí a rôzne kultúry. V neposlednom rade si rada vychutnám dobrú kávu, pohár vína a vypočujem kvalitnú hudbu.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre