Čaj pu-erh sa najviac používa na chudnutie – Je to však len jeden z účinkov, ktoré môže tento tradičný čierny čaj ponúknúť

2171

Pitie čajov podporuje naše zdravie, prevenciu proti chorobám a pomáha tiež pri chudnutí. Dobre známymi sú nám čierny čaj, zelený čaj, harmančekový čaj.  V prípade chudnutia spomedzi čajov vyniká čaj pu-erh (vyslovuje sa pú-ér). Pestuje sa v tej istej krajine ako čaj oolong, zelený či čierny čaj, a teda v Číne, konkrétne v provincii Yunnan.

Okrem toho, že ide o zdravý nápoj, hovorí sa o ňom ako o jednom z najlepších čajov, ktorý pomáha chudnúť. Ide o unikátny typ fermentovaného čaju, ktorý sa vyrába z listov stromu známeho ako „divoký starý strom“. Proces fermentácie tohto čaju je podobný ako v prípade čaju oolong, pričom pu-erh  prechádza ešte post-fermentáciou.

Keď je čaj fermentovaný, listy sa sušia na slnku a dozrievajú vo vysoko vlhkom prostredí. Pu-erh je tým lepší, čím dlhšie zrie. Jeho jedinečnosť je pripisovaná faktu, že samotné listy sú fermentované skôr ako pri varení čaju.

Kvôli lepšiemu skladovaniu sa tento čaj  predáva v rôznych tvaroch, napr. v tzv. lisovaných koláčoch alebo aj ako sypaný čaj, či v podobe tehál alebo tekvicovom tvare.

Pu-erh

Účinky čaju pu-erh

Pozrime sa na niektoré učinky, ktoré so sebou prináša konzumácia čaju pu-erh:

Prečisťuje organizmus

Pitie čaju pu-erh pomáha prečisťovať krv a trávenie od mastných olejov, toxínov a chemikálii nachádzajúcich sa v mnohých potravinách, ktoré konzumujeme. Pri fermentačnom procese, ktorý je súčasťou výroby čaju, vznikajú mikroorganizmy a jednoduché cukry, ktoré útočia na toxíny nachádzajúce sa v tele.

Pomáha znižovať stres

Nielen tento čaj obsahuje fytochemikálie GABA a theanín, čo napomáha k zníženiu stresu a zvýšeniu produkcie melatonínu, o ktorom vieme, že pomáha zdravému spánku a zníženiu stresu.

Zlepšuje hladinu cholesterolu

Proces pri ktorom  pu-erh akoby dozrieval, môže viesť k produkovaniu lovastatínu, teda prírodného stanínu, ktorý pomáha pri riadení vysokej hladiny cholesterolu. Čaj pu-erh tiež zvyšuje žlčové kyseliny viažuce sa na tuky, ktoré sú ľudským telom vylučované ešte skôr ako by sa vstrebali do krvného obehu.

Zlepšuje celkové zdravie

Čaj pu-erh obsahuje antioxidanty bojujúce proti voľným radikálom v tele, ktoré zároveň chránia telo pred chorobami. Má tiež protizápalové účinky. To výrazne vplýva na celkové zdravie človeka.

Spomaľuje šírenie rakovinových buniek

V štúdiách zo skúmaviek bolo pozorované, ako vysoko koncentrované extrakty z čaju pu-erh zabíjajú rakovinové bunky v prípade rakoviny prsníka, ústnej dutiny a rakoviny hrubého čreva.  Potrebný je však ďalší výskum k tomu, aby bolo známe, ako pitie čaju vplýva na rakovinové bunky.

Môže zlepšiť zdravie pečene

Keďže tento čaj napomáha znižovať hromadenie tuku v organizme, pomáha tým aj predchádzať alebo odvrátiť stukovatenie pečene nezapríčinené alkoholom. Tento fakt bol doteraz zaznamenaná len v prípade zvierat, kde ďalšia štúdia zistila, že výťažky čaju pu-erh môžu chrániť pečeň pred poškodením, ktoré môže byť spôsobené cisplatinou, čo je chemoterapeutický liek.

čierny čaj

Čaj pu-erh na chudnutie

Ako sme už spomínali vyššie, tento nápoj pomáha blokovať tvorbu tuku v tele a zároveň ho aj spaľovať. V prípade, že k pitiu čaju pridáme aj cvičenie a zdravé stravovanie, môže to na telesnú hmotnosť vplývať veľmi pozitívne. Aké sú dôvody, pre pitie tohto čaju ak chcete schudnúť?

1. Obsahuje probiotiká

Vzhľadom k tomu, že čaj pu-erh prechádza fermentáciou, môže telu dodať zdravé probiotiká, teda prospešné črevné baktérie, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi, ktorá je kľúčovou v regulácii hmotnosti a samotnom hlade.

Podľa jednej štúdie na 36 ľuďoch trpiacich nadváhou, konzumácia 333 mg výťažku z čaju pu-erh, 3-krát denne po dobu 12 týždňov  výrazne zlepšila ich telesnú hmotnosť, index telesnej hmotnosti a brušný tuk. Pri tejto štúdii boli použité vysoko koncentrované extrakty obsahujúce aktívne zložky tohto čaju  v oveľa vyšších dávkach než akoby sme ich získali jeho pitím.

2. Môže zrýchliť metabolizmus

Čaj pu-erh tiež pomáha zrýchľovať metabolizmus a to tým, že napomáha tráveniu ťažkých jedál. Tento fakt môže viesť tiež ku skutočnosti spojenej so znižovaním hmotnosti.

3. Obsahuje kofeín

V tomto čaji je tiež prítomný kofeín, ktorý spúšťa v tele vylučovanie určitých hormónov zodpovedných  za metabolizmus mastných kyselín uložených v tukových bunkách. V dôsledku toho môže telo využiť tieto mastné kyseliny ako palivo na miesto toho, aby ich. zhromažďoval v bruchu.

Najlepší pu-erh – kde kúpiť?

Na vlne trendu a chudnutia sa chcú pravidelne obohatiť všetci. Pravdou však je, že len málo čajov v obchodoch spĺňa akékoľvek štandardy kvality. Ak si myslíte, že z čajového vrecúška s obsahom pu-erhu z potravín získate potencionálne zdravotné benefity ste na omyle. Čajové vrecúška obsahujú často iba obsah a zbytky z kvalitných ázijskych čajov. Ak chcete najlepší pu-erh musíte si ho zadovážiť od overeného predajcu v sypanej alebo zlisovanej podobe. Najlepšia záruka kvality a ceny je objednať ho online.

Ako piť pu-erh na chudnutie?

V prvom rade je veľmi dôležité podotknúť, že nestačí len samotné pitie čaju. Potrebné je tiež prispôsobiť a zmeniť celkové stravovacie návyky. To si však vyžaduje čas, odhodlanie, trpezlivosť. Rýchle chudnutie je nezdravé. Chudnutie počas dlhšieho obdobia je omnoho zdravšie. Pri pití čaju pu-erh možno nevidno účinky hneď, ale odrazí sa to na zvýšení energie, celkovej pohode a napokon aj na úbytku hmotnosti.

K pitiu tohto čaju je potrebné pridať konzumáciu malých porcií zdravých jedál ako sú šaláty, ovocie, zelenia. Ich konzumácia je odporúčaná len počas dňa, nie večer. Po dosiahnutí cieľovej hmotnosti sa pomaly môžete vrátiť k bežnej strave a zároveň pokračovať v pití čaju . K zdravej strave nezabudnite pridať aj dostatok pohybu.

Pitie čaju so sebou prináša aj akýsi zväčšený pocit hladu. Je to spôsobené tým, že tento konkrétny  čaj  urýchľuje trávenie, pri ktorom dochádza k zrýchlenému pohyb tuku zo žalúdka do hrubého čreva bez toho, aby mal tuk možnosť vstrebať sa. Ak cítite hlad, tuk v tele sa spaľuje. Hlad je môžete zahnať ovocím alebo zeleninou. Určite sa vyhnite mastným jedlám.

Najefektívnejšie je, ak prevažnú väčšinu nápojov nahradíte pitím čaju pu-erh.  V prípade konzumácie ťažších jedál napríklad z dôvodu nejakej spoločenskej udalosti sa odporúča vypiť šálku čaju, čo najskôr po jedle, aby sa zabezpečilo spaľovanie tukov a odstránenie toxínov zo žalúdka.

Pre väčšinu ľudí je v poriadku vypiť až 3 šálky čaju pu-erh, čo je približne 710 ml. V prípade konzumácie tohto čaju  je potrebné dávať si pozor aj na ďalšiu prípadnú konzumáciu nápojov obsahujúcich kofeín.

Je dôležité podotknúť, že ideálna je konzumácia čaju po jedle a nie pred jedlom, kedy má čaj tendenciu zvyšovať chuť do jedla, čo by mohlo viesť k prejedaniu.

nôž
Tradičný nôž a porcovanie čaju pu-erh

Ako si tento čaj pripraviť?

Ako sme spomínali v úvode, čaj pu-erh je dostupný v rôznych tvaroch, aj v tvare tzv. lisovaného koláča. Najskôr sa odporúča rozlomiť akýkoľvek tvar, v ktorom je čaj uskladnený a odvážiť správne množstvo listov, ktoré budú použité pri varení čaju.

Množstvo sa odporúča aj podľa toho, aký silný čaj chcete mať. Vo všeobecnosti sa používajú 3 až 4 gramy čaju na 200 ml vody. Keď máte odvážené potrebné množstvo čaju, vložte ho do sitka na čaj, vložte ho do nádoby, zalejte horúcou vodou a chvíľku miešajte, aby sa z čaju vypláchli nečistoty. Následne vodu vylejte a čaj opäť zalejte čerstvou horúcou vodou.

Majte na pamäti, že čím je voda teplejšia, tým aj nápoj bude lepší. Čaj lúhujeme aspoň 4 minúty. Po tejto dobe je pu-erh pripravený na podávanie. Zaujímavosťou je, že ho možno lúhovať dvakrát.

Podobne ako pri čaji matcha aj tu existuje tradičná metóda prípravy, ktorá je omnoho zložitejšia a časovo náročnejšia. Potrebujeme na to tzv. gaiwan – tradičnú čínsku misku s vekom bez rúčky, ktorá sa používa na luhovanie čajových lístkov.

Podobne ako vo vyššie popísanej príprave čaju, aj tu potrebujeme najskôr odvážiť potrebné množstvo čaju, horúcou vodou „umyť“ a následne čajové lístky umiestnené v gaiwane zaliať vriacou vodou  a zatvoriť na dobu aspoň 20 sekúnd. Následne si čaj môžeme naliať do pohára. V tomto prípade je potrebné čaj nalievať už do vopred predhriatej šálky. Čaj má silnú a zemitú chuť.

zlisovaný do tvaru obdĺžnik

Nepriaznivé účinky

Nepriaznivé účinky čaju pu-erh súvisia najmä s nadmerným príjmom kofeínu, ktorý čaj obsahuje. Medzi prípadné účinky patria nespavosť, závraty, triaška, zmeny srdcového rytmu, dehydrovanie, hnačka alebo nadmerné močenie. Potenciálne môže čaj spôsobiť aj tráviace ťažkosti.

V prípade, že užívate lieky, ktoré nepriaznivo reagujú na zvýšené dávky kofeínu, mali by ste si dávať pozor. Opatrné by mali byť aj tehotné a dojčiace ženy,  ktoré nemusia kofeín zo svojej stravy úplne vynechať, ale nemali by prekročiť dávku 200-300 mg kofeínu denne. Šálka čaju pu-erh, čo je približne 240 ml, môže obsahovať približne 100 mg kofeínu.

 

Užitočné zdroje:

 

Viktória Žolnová
Volám sa Viktória, vyštudovala som manažment v Prešove a v súčasnosti pracujem ako koordinátorka dobrovoľníkov pracujúcich s deťmi a mládežou. Veľmi rada čítam knihy a to najmä v angličtine, cestujem a tak spoznávam nových ľudí a rôzne kultúry. V neposlednom rade si rada vychutnám dobrú kávu, pohár vína a vypočujem kvalitnú hudbu.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre