Ak si myslíš, že si na slovensku žijeme zle, tak si na omyle, pozri si zoznam najchudobnejších krajín sveta

3184

Mnohí z nás si myslia, že naša krajina je chudobná s nízkou životnou úrovňou. Málokto je spokojný a najväčšia časť obyvateľov poukazuje najmä na negatívne faktory. Mladí sa sťahujú za prácou do zahraničia a dochádza k tzv. „odlivu mozgov“. Týka sa to najmä vzdelaných ľudí, a to napr. doktorov či  sestričiek, ktorí odchádzajú za lepšími podmienkami. Na druhej strane si mnohí neuvedomujú, že v rámci celého sveta patríme medzi 35 najbohatších krajín podľa úrovne HDP(hrubý domáci produkt) na jedného obyvateľa. Horších od nás je cca 145 krajín.

V tomto rebríčku sú zoradené najchudobnejšie krajiny sveta podľa úrovne HDP na jedného obyvateľa v parite kúpnej sily. Zohľadňujú sa tu tiež životné náklady a miera inflácie krajín na porovnávanie životných štandardov medzi rôznymi krajinami. Ako zvyčajne, tomuto rebríčku dominujú Africké krajiny.

Väčšina krajín, ktoré sa nachádzajú na vrchole tohto hodnotenia, sú pod autoritárskymi režimami, v ktorých je korupcia nekontrolovateľná. To je veľký odstrašujúci prostriedok pre zahraničných investorov, aj keď niektoré z týchto krajín majú obrovské množstvo prírodných zdrojov.

Tieto štáty sú zoradené podľa HDP na jedného obyvateľa, ktoré je vyjadrené v dolároch.

20. Rwanda – HDP $1,905

rwanda fotografia
Foto od The Dilly Lama

V prepočte na jedného obyvateľa prijala v ostatných rokoch najvyššiu zahraničnú pomoc na svete. Jediný významný exportný produkt, s ktorým sa jej darí preniknúť na svetový trh je káva, hlavne jej kvalitnejšia odroda arabica.

19. Kiribati – HDP $1,820

18. Burkina Faso – HDP $1,790

burkina faso fotografia
Foto od christian.costeaux

17. Haiti – HDP $1,784

haiti fotografia
Foto od DVIDSHUB
Haiti žije z veľkorysej zahraničnej pomoci už veľmi dlho a Haiťania už veľmi dlho závisia od láskavosti iných. Na Haiti vraj pôsobilo 10-tisíc mimovládnych, z veľkej časti zahraničných, organizácií. Toľko pri tom počte obyvateľov nepôsobí nikde inde na svete. Na Haiti ide desaťnásobne viac zahraničnej pomoci ako investícií. V mnohých ohľadoch sa dá povedať, že veľkorysá a dlhodobá zahraničná pomoc vytvorila závislú kultúru chudoby a Haiťanom nijako nepomohla.

16. Južný Sudán – HPD $1,670

Najmladší štát sveta patrí k tým, kde OSN v niektorých oblastiach vyhlásila stav hladomoru. A pri pokračujúcej občianskej vojne zároveň varuje pred hrozbou genocídy v istých častiach krajiny.  Mladý, málo rozvinutý štát má nedostatok kvalifikovaných ľudí a chýbajúcu základnú infraštruktúru. K ďalším prekážkam patrí aj rozšírená korupcia, najmä vo verejných službách, a neschopnosť vlády dosiahnuť pokoj a bezpečnosť.

15. Gambia – HDP $1,664

gambia fotografia
Foto od wallygrom

14. Sierra Leone HDP $1,651

sierra leone fotografia
Foto od UNMEER

13. Guinea-Bissau – HDP $1,568

guinea bissau fotografia
Foto od RNW.org

12. Togo – HDP $1,545

togo fotografia
Foto od D-Stanley

11. Comoros – HDP $1,529

10. Madagaskar – HDP $1,504

madagascar fotografia

Väčšina obyvateľov je závislá na poľnohospodárstve, hoci iba 5% pôdy možno obrábať. Má na svoju veľkú rozlohu pomerne malé náleziská nerastných surovín a nízku výrobu elektrickej energie. V poľnohospodárstve sa pestuje ryžakukuricamaniokcukrová trstinabatátyzemiakybavlna..

9. Eritrea – HDP $1,321

eritrea fotografia
Foto od Clay Gilliland

Od roku 1993 je tu nastolená diktatúra. Eritrea pôvodne patrila pod Etiópiu a práve mnohé ozbrojené konflikty a vládne zlyhania sa podpísali na jej momentálnej situácii. Najviac krajinu sužuje nedodržiavanie ľudských práv, demografické problémy vychádzajúce z vysokého počtu obyvateľstva, ktoré však krajina nedokáže uživiť a tiež problémy ohľadne legitímnosti štátneho zriadenia.

8. Guinea – HDP $1,271

7. Mozambik – HDP $1,228

Krajinu sužuje aj neúčinný daňový systém, hoci každá vláda chce získať peniaze do štátneho rozpočtu daňou z pridanej hodnoty a daňou z príjmu. Väčšina ľudí v Mozambiku i mnohé miestne a nadnárodné spoločnosti dane neplatia. Množstvo tovaru sa dostáva do predaja pokútne alebo sa pašuje, čo nepriehľadnosť ekonomických vzťahov len prehlbuje. Všetky pokusy o zavedenie daňového mechanizmu boli neúspešné.

6. Malawi – HDP $1,139

malawi fotografia
Foto od khym54

5. Niger – HDP $1,113

niger fotografia
Foto od LenDog64

Napriek rozsiahlym zásobám uránu a novo objaveným náleziskám ropy patrí Niger medzi najchudobnejšie štáty na svete. Cez 60 percent z viac ako 16 miliónov obyvateľov žije pod hranicou biedy. Hrubý domáci produkt krajiny je len asi  šesť miliárd dolárov. Situáciu v Nigeri zhoršuje pôrodnosť, ktorá patrí medzi najvyššie na svete.

4. Liberia – HDP $882

liberia fotografia
Foto od DFID – UK Department for International Development

Väčšina Libérijčanov je chudobných, vláda je zadĺžená a krajina vyváža svoje bohatstvo ( kaučuk, rudy železa, drevo, diamanty) prevažne v surovom stave, čo znižuje jeho hodnotu. Väčšina priemyslu je v rukách cudzincov. Okolo 70 % obyvateľov sa venuje poľnohospodárstvu na chudobnej pôde, o ktorú nemajú záujem zahraničné spoločnosti. Libéria by mohla byť sebestačná vo výrobe potravín, ale veľa vzácnej zahraničnej meny sa utráca za dovoz potravín a konzumného tovaru k uspokojeniu obyvateľov miest, z ktorých mnohí sú imigranti.

3. Burundi – HDP $818

Burundi je extrémne chudobná krajina, čo je dôsledkom rôznych menších či väčších ozbrojených konfliktov. Situácii nepomáha ani absencia prírodného bohatstva či epidémia HIV/AIDS. Spomedzi všetkých krajín svete je Burundi najviac postihnutá chronickou podvýživou a hladom.

2. Demokratická republika Kongo – HDP $784

kongo fotografia
Foto od Weiron Photo

Potenciálne veľmi bohatá krajina. Politicky však DR Kongo nie je ani zďaleka stabilná. Ďalším problémom pri ceste za prosperitou bude korupcia. DR Kongo patrí medzi najskorumpovanejšie štáty svete. V indexe vnímania korupcie patrí Demokratickej republike Kongo jedna z posledných priečok.

1. Stredoafrická republika – HDP $656

Až viac ako 50 percent exportu tvoria diamanty. Okrem toho je veľké množstvo diamantov vyvezených z krajiny neoficiálne. Veľká časť ekonomiky Stredoafrickej republiky sa pohybuje v šedom priestore. Obrovské množstvo tovaru sa dostane z krajiny bez toho, aby to zaznamenali akékoľvek oficiálne štatistiky. Sem patrí napríklad aj slonovina.

 

zdroj: businessinsider.com

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

4 Komentáre
Najhodnotnejšie
Najnovšie Najstaršie
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre
Gdung
10. januára 2018 22:31

Vy idioti maďarský, jsou to Komory, ne Comoros, to je v angličtině takže příště až doslově přeložíte a ukradnete článek z jiný stránky tak si dávejte pozor na chyby vy debilové.

Gdung
10. januára 2018 22:33
Odpovedať  Gdung

a taky je to Gambie a ne zkurvená Gambia vy zlodějové zasraní

Gdung
10. januára 2018 22:39

Je to Libérie a ne Liberia. Vy zlodějové. Nenávidím maďary a stydím se za to že do roku 93 jsme byli společný stát

Ales
21. apríla 2019 9:29
Odpovedať  Gdung

Nasraty typek :)