Minulosť vs. súčasnosť – ako sa vyvíjajú ceny mobilov?

981

Smartfóny, respektíve inteligentné telefóny sa tešia čoraz väčšej obľube. Na trhu neustále pribúdajú novinky s všemožnými vylepšeniami a vývojári neustále pracujú na nových funkciách smartfónov, ktoré následne spoločnosti s radosťou uvádzajú ako svoje vlajkové lode. Ich cena zvykne byť spomedzi ostatných smartfónov tej konkrétnej firmy najvyššia, čo však mnoho ľudí neodradí. Častokrát siahajú totiž práve po prémiových modeloch aj napriek ich cene.

Zdroj: Bigstock.com

 

 

Na Celosvetovom mobilnom kongrese 2019 v Barcelone zverejnili informáciu, že v roku 2018 sa suma za predaj vyšplhala na 462,4 miliardy eur a v tomto roku sa dokonca očakáva nárast o jedno percento. Celkovo sa za rok 2018 predalo približne 375 miliónov smartfónov.

Prvý smartfón – obrovský a (na deväťdesiate roky) poriadne drahý

Simon Personal Communicator – presne taký názov niesol prvý smartfón od spoločnosti IBM, ktorý sa dostal na trh v roku 1994. Na tú dobu znamenal obrovský pokrok v technike a pre majiteľov aj značnú dávku luxusu a prestíže. Jeho cena bola takmer tisíc eur a znížiť si ju zákazníci mohli o pár stoviek podpísaním dvojročnej viazanosti. Dnes by sme sa nad podobnou cenou zrejme ani len nepozastavili, no v tej dobe predstavovala taká suma naozaj veľký balík, a pre obyčajného človeka bolo zakúpiť si prvý smartfón prakticky nemožné.

Zdroj: Rob Stothard / gettyimages.com

Ceny smartfónov neustále stúpajú

Príchod prvých smartfónov doslova zmenil svet – minimálne ten technický. Dnes si už však život bez nich takmer nedokážeme predstaviť. Každodenná komunikácia, prístup na internet prostredníctvom WiFi a aplikácie od výmyslu sveta nám ho každý deň zjednodušujú. Podľa štatistík ceny za inteligentné telefóny v súčasnosti neustále stúpajú a nové modely získavajú okrem nových funkcií aj vyššiu cenu.

 

V tomto prípade sa ale na smartfónový trh musíme pozrieť ako na obrovský komplex, a je potrebné uvedomiť si aj hodnotu peňazí, ktorá sa mení tiež. Časť predstavuje inflácia, no dôležitým faktorom pri porovnaní cien je rovnako aj nárast mzdy.

 

Napríklad cena za mobily z dielne Apple rastie od roku 2007 takmer priamo úmerne s našimi platmi. Výnimku tvorí zatiaľ len najnovší iPhone XS, ktorý cenu vystrelil v porovnaní s rokmi 2007-2017 na úplne iný level. S príchodom iPhonu 6, patriaceho do skupiny najtenších telefónov, bolo potrebné pracovať čoraz väčšmi na samotnej ochrane smartfónov, ktorú predstavuje , ale aj na ostatné predchádzajúce či nasledujúce modely.

 

Vedeli ste, že maloobchodná cena iPhonu 6 odporúčaná výrobcom v čase uvádzania na slovenský trh bola rovnaká, ako cena jeho predchodcu Iphone 5S?

 

Zdroj: flickr.com

Pri spoločnosti Huawei bol nárast cien o čosi dramatickejší, naopak ceny za rastú miernejšie. Pravdou ostáva, že po predstavení novej vlajkovej lode spoločností, klesne cena predchádzajúceho radu, aj keď len minimálne, takže sa v tomto prípade naozaj oplatí počkať.

Prognózy na budúce roky

Určiť prognózy na budúce roky je nesmierne zložité a zdá sa, že trend stúpania sa čoskoro zmení, pretože suma 1000 eur je už pre zákazníkov akýsi strop. Na trh sa však onedlho dostanú telefóny s ohybnými displejmi, ktorých ceny budú začínať na približne 2000 eur. Že by výrobcovia našli náhradu za klasické smartfóny? Všetko ukáže čas.

Zaujimavý Svet
Zaujímavý Svet - každý deň pre vás hľadáme zaujímavý obsah z rôznych oblastí od vedy 21. storočia po históriu. Zaujímame sa aj o zdravie a domácnosť. Pri našich článkoch používame overené zdroje a pri zdravotníckych témach dávame dôraz na vedecké štúdie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre